Hon tar över Arbetsförmedlingen

GD-BYTE. Regeringen hittade Arbetsförmedlingens nya generaldirektör inne på myndigheten. Överdirektör Maria Mindhammar tar över efter Mikael Sjöberg.

– Hon är oerhört väl lämpad för detta uppdrag, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) när hon vid en pressträff vid lunchtid på torsdagen presenterar Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Mindhammar.

Mindhammar, som tillträder i dag torsdag, har varit överdirektör på myndigheten sedan år 2017. Hon tillsattes då för att förstärka den interna styrningen av verksamheten och förbättra förutsättningarna för goda resultat, ett uppdrag hon uppenbarligen har utfört väl enligt regeringens bedömning.

Maria Mindhammar har en lång karriär inom statsförvaltningen bakom sig, hon har domarbakgrund och har arbetat på Skolverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

De tre viktigaste uppdragen

Arbetsförmedlingen har en viktig roll under de kommande åren och det kommer att vara avgörande med en väl fungerande styrning, konstaterar Eva Nordmark vid pressträffen. Nordmark pekar ut myndighetens tre viktigaste uppdrag framöver: 

  • Myndigheten ska säkra en fungerande verksamhet i hela landet.
  • Myndigheten måste se till att arbetssökande får de insatser som de behöver, avgörande är att myndigheten förbättrar sin beslutskapacitet.
  • Myndigheten behöver ta ledarskapet i reformeringsarbetet som ska påbörjas. 

Enligt Maria Mindhammar förbereder sig myndigheten mycket noga för det slutliga uppdraget från regeringen. 

– Vi vet alla att arbetsförmedlingen är i ett exceptionellt tillstånd nu, vi har ett ansträngt läge. Vi kommer att göra vårt allra bästa för att detta ska bli så bra som möjligt, säger hon. 

Sjöberg kliver av i förtid

Mikael Sjöbergs sexåriga förordnande löper ut i mars nästa år, men han får nu kliva åt sidan något i förtid och släppa fram Maria Mindhammar. Dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson meddelade redan i början av sommaren att Mikael Sjöberg inte skulle få förlängt.

Läs också: Sjöberg: Jag lämnar över Arbetsförmedlingen med gott samvete

Forrige artikel Nordmark (S) förnyar utbildningsavtal utanför LOV Nordmark (S) förnyar utbildningsavtal utanför LOV Næste artikel Motparter går ihop för att lösa krisen på arbetsmarknaden Motparter går ihop för att lösa krisen på arbetsmarknaden
Glad sommar – vi ses i augusti

Glad sommar – vi ses i augusti

HÄLSNING. I och med dagens nyhetsbrev tar Altinget Arbetsmarknad uppehåll i utgivningen. I mitten av augusti kommer höstens första nyhetsbrev.