Hallå där Glen Hodgson – Hur funkar gig-branschens code of conduct?

HALLÅ DÄR. Kollektivavtalet mellan matbudföretaget Foodora och Transport är ett facklig genombrott. Men vad tycker övriga gig-branschen om utvecklingen? Alla företag måste ta ansvar, säger Glen Hodgson, gs för branschorganisationen Plattformsföretagen.

Foto: Plattformsföretagen
Marie Lundahl

Hur ser du på att matleveransföretaget Foodora träffar kollektivavtal med fackförbundet Transport?

– Det är intressant. Det är bra att företag tar ansvar och försöker göra allt på rätt sätt. Företag som inte tar ansvar förstör för hela sektorn.

– Skulle vilja se innehållet och se hur man ska man täcka alla viktiga områden, och om det är en rimlig modell för resten av sektorn.

Finns det några nackdelar?

Arbetsmiljöverket däremot är väldigt stängda och vägrar att föra en dialog med oss.

Glen Hodgson
Generalsekreterare, Plattformsföretagen

– En nackdel är den svartvita uppdelningen mellan anställd och arbetsgivare. När man pratar i de termerna lämnar man inte utrymme för någon där emellan.

– Många av våra medlemmar har egna företag och är egenanställda, och till skillnad från Foodora verkar gig-företagen ofta i fler sektorer än transportsektorn. Vem ska de då teckna kollektivavtal med?

Hur ser gig-sektorns relation till myndigheterna ut?

– Bra. Exempelvis är både Arbetsförmedlingen och Skatteverket ganska öppna. De vill vara flexibla och hitta gemensamma lösningar. De har förstått att systemet inte fungerar optimalt för oss med nuvarande regelverk.

– Arbetsmiljöverket däremot är väldigt stängda och vägrar att föra en dialog med oss. De vill bara gå via domstol och lagstiftning. Det är synd, vi tycker det är bättre att hitta något gemensamt där alla är en del av lösningen.

Hur jobbar plattformsföretagen med ansvar för arbetstagarna?

– Från vårt perspektiv finns det flera sätt att ta ansvar som arbetsgivare, och kollektivavtal är ett av flera spår.

– Inom gig-sektorn arbetar branschen med code of conduct. Det är företagens etiska grundinställning där schyssta villkor, betala skatt, inte anställa folk under 18 år, säkerhetsfrågor och att uppmuntra till a-kassa ingår. Alla våra medlemmar måste skriva under ett avtal om det.

Hur kommer gig-sektorn att utvecklas?

– Covidpandemin har förändrat mycket, hela vår ekonomi har redan påverkats. Arbetsmarknaden har också påverkats med högre arbetslöshet, vilken kanske ökar ännu mer.

– Gig-jobben kommer i ännu större utsträckning vara en väg in på arbetsmarknaden för unga och andra arbetslösa. Förhoppningsvis kommer vi se en utveckling även hos myndigheterna och fackförbunden mot en högre flexibilitet.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00