Hallå där Tomas Eriksson – Hur lång väntetid får a-kassorna ha?

HALLÅ DÄR. Ansökningarna till a-kassorna har ökat kraftigt under coronapandemin. A-kassorna har fått kritik för långa väntetider, men enligt Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, har de flesta fått sina pengar i tid. Dessutom finns inga regler för handläggningstider.

Foto: Michael Steinberg
Marie Lundahl

Under coronapandemin har ansökningarna till a-kassorna ökat kraftigt. Förra året tillskott från regeringen på 100 miljoner för att korta väntetider. Trots detta har kritik kommit mot att vissa a-kassor har orimligt långa handläggningstider innan ersättning betalas ut.

Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, dementerar att a-kassornas legitimitet skulle skadas av långa väntetider.

Hur går arbetet med att korta väntetiderna hos a-kassorna?

– Man ska komma ihåg att de flesta a-kassor har lyckat hålla bra till helt rimliga väntetider under coronapandemin. Sen är det några få som haft problem. Det tar tid att ställa om.

Inom svensk förvaltning finns det i princip inga direkta regler om hur långa handläggningstider får vara, även om det kan finnas sanktioner att sätta in.

Tomas Eriksson
Kanslichef, Sveriges a-kassor.

– Alfakassan har av naturliga orsaker haft problem eftersom den kassan har ett bredare uppdrag än andra a-kassor. De vänder sig till alla på arbetsmarknaden, även människor som inte är medlemmar i någon a-kassa.

Hur har pengarna använts?

– Framför allt till att anställa flera hundra nya medarbetare för att hantera det ökade söktrycket. Men sammantaget har a-kassorna tillsammans anställt nya medarbetare för betydligt mer än 100 miljoner.

– Pengarna fördelades enligt en modell så att pengarna skulle gå ut till de a-kassor som har högst andel arbetslösa.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har sagt att a-kassorna har ett ansvar att kunna skala upp verksamheten vid ökad arbetslöshet. Men till DN sa Annelie Westman, enhetschef på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) att det inte finns några regler för specifika handläggningstider.

Vad gäller egentligen?

– Inom svensk förvaltning finns det i princip inga direkta regler om hur långa handläggningstider får vara, även om det kan finnas sanktioner att sätta in.

– Poängen är att a-kassorna har skalat upp rejält. Men de gamla regelverk som används hos a-kassorna tar flera månader för nyanställda att behärska.

Finns det en risk att legitimiteten urholkas och att a-kassornas trovärdighet skadas?

– Det finns alltid folk som tycker att de får vänta för länge och det kan finnas tusen och en orsaker till det.

– Man ska komma ihåg att vi bara hör rapporter från de ganska få personer som tycker att det inte fungerat. Men inte från de hundratusentals personer som tycker att det fungerar rätt okej. Så eftersom verksamheten fungerar bra över lag och utvecklingen går åt rätt håll så är jag inte orolig.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00