Hallå där Benjamin Dousa – snart ny vd för Timbro

HALLÅ DÄR. Avgående Muf-ordföranden Benjamin Dousa börjar snart som ny vd för den liberala tankesmedjan Timbro. Han vill utveckla den marknadsliberala idépolitiken för hållbarhetsfrågan, och tror att Timbro kan bli en samlingspunkt för svensk borgerlighet.

Foto: Björn Lindgren/TT
Marie Lundahl

Muf-ordföranden Benjamin Dousa ska bli ny vd för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro som finansieras av Stiftelsen Fritt näringsliv. Timbro ger seminarier och släpper rapporter om bland annat arbetsmarknad och välfärd.

När det tidigare i år offentliggjordes att Dousa ska bli Timbros nya vd sa han själv att han nu skulle få “ett riktigt jobb”.

Är det ett riktigt jobb att vara vd för Timbro?

– Ja, det skulle jag säga. Det är helt privat finansierat. Tidigare jobbade jag som macroekonom på SEB. När jag tillträdde som ordförande för Muf tänkte jag att jag sedan skulle gå tillbaka till bank och finans, där jag kom ifrån. Nu tar jag bara ett steg bort från politiken, i stället för två.

I senaste valrörelsen märkte jag att det var en av de viktigaste frågorna bland unga väljare, och att våra medlemmar som var ute och kampanjade knappt hade svar på hur vi vill möta klimathotet eller få ner koldioxidutsläppen. 

Benjamin Dousa
Ordförande Moderata ungdomsförbundet (Muf)

Vad kommer Timbro att undersöka för frågor under din ledning?

– Bland det första och viktigaste är hållbarhetsfrågan. Det är en sådan fråga som högern inte prioriterat eller politikutvecklat i.

– I senaste valrörelsen märkte jag att det var en av de viktigaste frågorna bland unga väljare, och att våra medlemmar som var ute och kampanjade knappt hade svar på hur vi vill möta klimathotet eller få ner koldioxidutsläppen. Det finns en massa bra politik där, men som vi inte varit tillräckligt bra på att få fram.

Som Muf-ordförande har Dousa gjort sig känd för att ha en kritisk blick på aspekter av friskolesystemet.

Kan man ha det när man jobbar på uppdrag av stiftelsen Fritt näringsliv?

– Det skulle jag säga. Jag har alltid kritiserat friskolesystemet utifrån ett marknadsliberalt perspektiv. Har man en helt fri marknad funkar ju marknadsmekanismen.

– Men när vi har ett system som är helt finansierat av skattebetalare där det är några som betalar, andra som väljer och att det är oklart hur man mäter kvalitet, blir det inte bra. Det saknas till och med kvalitetsmått från staten. Dessutom belönas varken kommunala- eller friskolor beroende på hur bra de är.

Benjamin Dousa har sagt att Timbro kan bli en samlingspunkt för svensk borgerlighet. Samtidigt har han varit kritisk mot Centerpartiets samarbete med regeringen.

Hur kommer det bli att mingla med dem nu?

– Det blir ingen positionsförflyttning. Nuvarande ledning för Timbro har haft samma uppfattning i regeringsfrågan som jag, och vi vill att vi får en borgerlig regering. Och Centerpartister och Liberaler kommer på Timbros aktiviteter.

Läs också

Nämnda personer

Benjamin Dousa

Tillträdande vd Företagarna

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00