"Ge verksamhetsnära chefer rätt förutsättningar att leda"

INTERVJU. Under pandemin har intresset för att utbilda sig till sjuksköterska exploderat. Motsvarande ökning syns dock inte för tjänster inom äldreomsorgen. 

– Pandemin har blixtbelyst stora brister i äldreomsorgen som tyvärr inte gör att det lika spännande att jobba där, konstaterar Visions ordförande Veronica Magnusson.

Kommunerna måste ge de verksamhetsnära cheferna rätt förutsättningar att leda, menar Veronica Magnusson, Vision.
Kommunerna måste ge de verksamhetsnära cheferna rätt förutsättningar att leda, menar Veronica Magnusson, Vision.Foto: Gustav Gräll
Sanna Rayman

Äldreomsorgen är en kvinnodominerad bransch, såväl på "golvet" som på ledningsnivå. På Internationella kvinnodagen den 8 mars arrangerar fackförbundet Vision, som företräder bland annat äldreomsorgens chefer, ett webbinarium. Syftet är att anlägga ett jämställdhetsperspektiv på arbetet med att leda i omsorgen, såväl under normala förutsättningar som under ansträngda lägen som under den pågående pandemin. 

Arrangemanget hålls efter att just chefer i äldreomsorgen har figurerat i rubrikerna i samband med vaccinationer, där flera har anklagats för att tränga sig före i vaccinationskön, en beskrivning som Visions ordförande Veronica Magnusson delvis har velat nyansera, bland annat i en debattartikel i Dagens Samhälle. 

Hur ska man förstå att det hänt på så många håll, har prioriteringsordningen varit otydlig?

– Ja, det har den varit i vissa fall. Den ska självklart följas men det har också funnits behov av att tydliggöra prioriteringsordning lokalt och ta fram rekommendationer för hur restdoser ska hanteras. Många chefer har fattat beslut i mycket tidspressade situationer. Felaktigheter ska självfallet utredas och följas upp. Men har inte felaktigheter begåtts ska inte heller alla chefer dras över en kam och straffas.

Chefer i äldreomsorgen tjänar i snitt sämre än exempelvis förskolechefer och chefer inom socialtjänsten, varför är det så tror du?

– Äldreomsorgen har länge varit nedprioriterad. Det har blivit smärtsamt tydligt under pandemin. När det gäller förskolechefer har det skett stora förändringar de senaste två åren där nya förskolechefer måste gå den obligatoriska befattningsutbildningen för rektorer. Det har drivit på löneutvecklingen. Vision vill se att också äldreomsorgen och cheferna där ska omfattas av ett liknande upplägg.

Under pandemin har intresset för sjuksköterskeyrket skjutit i höjden, med rekordmånga ansökningar till utbildningarna. Syns det någon motsvarande trend i äldreomsorgens olika delar?

– Sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal har med all rätt beskrivits som hjältar under pandemin. Också i äldreomsorgen har chefer och medarbetare gjort ett enormt arbete under svåra förhållanden. Men pandemin har blixtbelyst stora brister i äldreomsorgen som tyvärr inte gör att det lika spännande att jobba där och vi har inte märkt ett ökat intresse. Arbetsgivarna måste därför förbättra villkoren för att stärka attraktiviteten.

Pandemin har satt strålkastarljuset på äldreomsorgen och föranlett både översyner och politiska förslag. Vilken är den enskilt viktigaste förändringen för att nå Stefan Löfvens nyligen stipulerade mål ”världens bästa äldreomsorg”?

– Det har tagits bra initiativ från regeringen och samarbetspartiernas sida. Nu måste kommunerna göra sitt jobb och ge de verksamhetsnära cheferna rätt förutsättningar att leda. Oavsett vilka satsningar som görs så måste förutsättningarna vara på plats, annars kommer medarbetarnas arbetsmiljö inte att förbättra och inte heller ökad kvalitet i omsorgen om äldre.

Visions webbinarium kommer att gästas bland annat av jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) och M-ledaren Ulf Kristersson. 

Nämnda personer

Veronica Magnusson

Förbundsordförande Vision
Magisterexamen i samhälls- och kulturanalys, (Linköpings uni. 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00