Forskare om AF-reform: "Ni kommer att spikas upp på väggen"

REFORMER. Arbetsförmedlingen måste agera snabbt men tvingas samtidigt invänta politiska beslut som släpar efter. Centerpartiet är optimistiskt, men forskare varnar för allvarliga konsekvenser om reformen misslyckas.

På bara några månader har AF:s förutsättningar förändrats kraftigt. I M/KD-budgeten minskades anslagen kraftigt och i januariavtalet fastslogs att AF ska göras om i grunden. Ett nytt system ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben.

I veckan diskuterades AF:s framtid på ett seminarium hos SNS (Studieförbundet näringsliv och samhälle) av några av de ytterst ansvariga personerna för reformprocessen, bland andra arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och arbetsmarknadspolitisk talesperson Martin Ådahl (C).

AF:s gd Mikael Sjöberg lät påtagligt pressad när han sammanfattade situationen myndigheten ställts inför med minskade budgetanslag och januariavtalets reformkrav och hur detta motiverade uppsägningar av 4500 medarbetare och nedläggning av 130 kontor.

Login