Fördel Byggnads i las-strid enligt arbetsrättsexpert

Byggnads kan gå vinnande ur striden om las-reglerna i Arbetsdomstolen. Det spår Birgitta Nyström, professor i civilrätt vid Lunds universitet med lång erfarenhet inom arbetsrätt, utifrån en generell bedömning av hur kollektivavtal tolkas.

I slutet på december flyttades tvisten mellan Byggföretagen och Byggnads om las vidare till Arbetsdomstolen då Byggföretagen lämnade in en stämningsansökan mot sin motpart.
I slutet på december flyttades tvisten mellan Byggföretagen och Byggnads om las vidare till Arbetsdomstolen då Byggföretagen lämnade in en stämningsansökan mot sin motpart.Foto: Foto Lars Pehrson / SvD
Louise Carlsson-Örning

Tvisten grundar sig i de nya las-reglerna som började tillämpas den 1 oktober. Enligt de nya reglerna får alla arbetsgivare oavsett storlek undanta tre anställda från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Tidigare gällde två anställda för arbetsgivare med högst tio anställda. 

Byggnads menar att de nya las-reglerna inte gäller eftersom en bilaga i avtalet från 2001 specificerar att två anställda får undantas. 

– Tvåundantaget infördes i kollektivavtalet via ett medlingsbud och då anser vi att det är en kollektivavtalsregel och inte en lagändring. Där har vi och Byggföretagen olika uppfattningar, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads till Byggarbetaren

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00