FHM: Högre stressnivåer hos arbetslösa än hos arbetande

Intervjuer med folk i karriären som är stressade av jobb och livspussel riskerar att skymma faktum: Stressen är ännu högre bland arbetslösa och sjukskrivna. ”När egenmakten minskar, så ökar stress och oro”, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare på Sveriges stadsmissioner.

Det här är oftast mediebilden av stress. Mitt i karriären, full fart på jobbet. Det man då glömmer är att stressen bland arbetslösa och sjukskrivna är högre. (Arkivbild)
Det här är oftast mediebilden av stress. Mitt i karriären, full fart på jobbet. Det man då glömmer är att stressen bland arbetslösa och sjukskrivna är högre. (Arkivbild)Foto: Janerik Henriksson/TT
Anders Gustafsson

Av de yrkesverksamma uppger 15 procent att de känner sig ganska eller mycket stressade. Bland de arbetslösa är samma siffra 21 procent och för de sjukskrivna 32 procent, enligt färsk statistik från Folkhälsomyndigheten

När Jonas Wihlstrand och hans kollegor talar om ”egenmakt” så syftar de på kunskapen om, och känslan av, att vara behövd och att kunna skapa sig ett eget handlingsutrymme.

Jonas Wihlstrand.
Jonas Wihlstrand. Foto: Caroline Nilsson, Sveriges stadsmissioner

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00