Dokument visar: Samordningskansliernas tunga roll i Regeringskansliet

Tidöpartiernas samordningskanslier får en viktig roll den kommande mandatperioden. Alla politiska ärenden ska samordnas och det är också samordningen som ska godkänna förslagen innan de hamnar på regeringens bord.

De fyra Tidöpartierna har varsitt samordningskansli i Regeringskansliet. SD deltar i samordningsmöten när Tidöavtalets punkter behandlas, men får också insyn i arbetet på departementen.
De fyra Tidöpartierna har varsitt samordningskansli i Regeringskansliet. SD deltar i samordningsmöten när Tidöavtalets punkter behandlas, men får också insyn i arbetet på departementen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan ManellMiranda Olsson

Ett stort genomslag för den egna migrations- och rättspolitiken, presidieposter i riksdagens utskott och tjänstemän i Regeringskansliet. Det var några av skälen till att Sverigedemokraterna, Sveriges andra största parti, släppte fram en M-KD-L-regering.

Först när sakhandläggaren eller statssekreteraren på ett samordningskansli gett klartecken får ett ärende sättas på ärendeförteckningen.

Nu kan Altinget avslöja formerna för den samordning som ska ske mellan de fyra samarbetspartierna. I ett dokument från statsrådsberedningen som Altinget tagit del av framgår det att samordningskanslierna får avgörande inflytande över hela beslutsprocessen:

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00