Det händer med SKR efter valet

Trots att valresultaten på regional och lokal nivå ännu inte är fastställda noterar SKR ett minskat valdeltagande, partier som ser ut att tappa representation runtom i landet och osäkerhet kring mandatens fördelning och kommande styren. Men vad händer med SKR när resultatet står klart? 

Peter Danielsson (M) har varit SKR-ordförande sedan i augusti, men redan i mars kan en ny ordförande väljas. När valresultaten fastställs inleds snart valen av ombud i landets kommuner och regioner.
Peter Danielsson (M) har varit SKR-ordförande sedan i augusti, men redan i mars kan en ny ordförande väljas. När valresultaten fastställs inleds snart valen av ombud i landets kommuner och regioner.Foto: Johan Nilsson/TT, SKR
Miranda Olsson

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har alltså redan dragit ett antal slutsatser om det val som passerat. Bland annat konstaterar organisationen att många väljare fortsatt delar sin röst. En av tre röstar på olika partier i valen till kommun, region och riksdag.

SKR noterar även att flera partier backar i kommun- och regionvalen, däribland Miljöpartiet som gick framåt i riksdagsvalet. I regionerna förlorar MP och L mandat i sex respektive sju stycken. Altinget har tidigare rapporterat om hur partierna är nära att helt falla ur flera regioner.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar däremot i valen till kommun- och regionfullmäktige.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00