C vill införa obligatoriskt nystartsår

Alla som inte har haft ett jobb på tre år i Sverige ska delta i ett så kallat nystartsår. Den som inte deltar ska få ”påtagligt lägre” bidrag, säger C-ledaren Muharrem Demirok på en pressträff i Almedalen. 

Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka Prahl

Centerpartiet vill stärka incitamenten att lämna bidrag och börja jobba för de som står utanför arbetsmarknaden. 

Partiledaren Muharrem Demirok presenterar på partiets halvdag i Almedalen ett reformpaket för att ”få bukt med utanförskapet och få ner arbetslösheten och stärka skola och grundläggande utbildning.”

Krav på studier

Bland annat vill partiet införa ett ”nystartsår” för utrikes födda som står långt ifrån arbetsmarknaden. Nystartsåret ska bestå av studier på heltid i svenska och yrkesutbildning, vilket kombineras med jobbmatchning och praktik. 

– Det håller inte att tro att enbart en stram integrationspolitik kommer att lösa det faktum att vi har ett enormt utanförskap i Sverige, säger Muharrem Demirok på pressträffen. 

Nystartsåret ska vara obligatoriskt för personer som inte arbetat på tre år i Sverige och ska efter deltagande ge rätt till etableringsjobb. De som vägrar delta trots längre arbetslöshet ska enligt Centerpartiets förslag få ”påtagligt lägre” bidrag.

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024