KD stöttar upphandlingsförslag: "Acceptabel kompromiss"
ARBETSRÄTT. Förslaget om arbetsrättsliga villkor i upphandlingar röstades ner i riksdagen i november. Men krav från EU-rätten gör att Sverige måste reglera för att inte riskera att åka på böter. Nu får regeringen och Shekarabi stöd från KD.
Josefin Silverberg
ReporterDe borgerliga partierna och SD röstade ner delen som handlade om arbetsrättsliga villkor i regeringens lagförslag Nytt regelverk för upphandling i november 2016. Svaret till EU-kommissionen om hur Sverige planerar genomföra EU-direktivet har dröjt på grund av segdragna förhandlingar mellan regeringen och oppositionen. Under torsdagen meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) om den reviderade propositionen.
– Genom denna proposition säkerställer vi nu att det blir ordning och reda i upphandlingar som överskrider EU-direktivens tröskelvärden. Med propositionen uppfyller Sverige EU-rättens krav på skydd för arbetstagare vid upphandlingar, kommenterar Shekarabi i ett pressmeddelande.
Propositionen väntas få stöd i riksdagen av Kristdemokraterna och förslaget innebär att reglerna kommer att tillämpas enbart på upphandlingar som ligger över EU:s tröskelvärden. När det gäller sådana upphandlingar kommer myndigheter och enheter som upphandlar behöva ställa krav på arbetsrättsliga villkor som lön, semester och arbetstid när det är behövligt.
Tröskelvärdena vid upphandling av varor och tjänster uppgår för närvarande till drygt 1,2 miljoner kronor för statliga myndigheter och till drygt 1,9 miljoner kronor för kommuner och landsting. Vid upphandling av byggentreprenader uppgår tröskelvärdet till drygt 48 miljoner kronor.
KD: höjda belopp gör att småföretagen undantas
- Regeringen har lämnat över lagförslaget till riksdagen som ska fatta beslut.
- Förslaget väntas vinna stöd i riksdagen efter att regeringen kommit överens med Kristdemokraterna.
- Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juni 2017.
Den nivån på tröskelvärden tycker Désirée Pethrus, arbetsmarknadspolitisk talesperson för KD, är acceptabel. Att skydda småföretagen har varit viktigt för partiet i förhandlingarna.
– Vi har höjt nivån på när man måste förhandla om arbetsrättsliga villkor. Det gör att de mindre företagen och familjeföretag som kanske inte har kollektivavtal kan undantas. Här tycker vi att vi nått en kompromiss som är acceptabel, säger Pethrus till Altinget och fortsätter:
Vi har höjt nivån på när man måste förhandla om arbetsrättsliga villkor. Det gör att de mindre företagen och familjeföretag som kanske inte har kollektivavtal kan undantas.
Désirée Pethrus
Arbetsmarknadspolitisk talesperson (KD)
– Vi vet ju att Sverige kommer åka på böter om vi inte implementerar det här direktivet och vi har velat komma framåt, det har flera andra allianspartier också.
REAKTIONER
Stefan Holm, näringspolitisk expert på Almega i pressmeddelande:
– Det är olyckligt att KD nu väljer att stödja regeringens förslag, med argumentet att de fått igenom en rad förändringar. Dessa förändringar ändrar dock inte huvudproblematiken i förslaget, Krav på villkor hämtade från kollektivavtal i offentlig upphandling skapar fler problem än vad man vill lösa.
Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson till Tidningen Arbetet:
– Självklart kommer vi inte ändra vår åsikt om att regeringen ska skärpa kraven som snart det är möjligt.
Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson till TT:
– Förslaget är väsentligt bättre än det som regeringen gick fram med tidigare, men det är inte bra nog.
LO på Twitter:
– Ok med bättre upphandling. Men inte tillräckligt. Alliansen + Sd stoppade bättre förslag. Löntagarfientliga ligan.
Eva Nordmark, ordförande TCO i pressmeddelande:
– Jag är väldigt glad att det nu finns en majoritet för det kompromissförslag som är ett initiativ från TCO. I dessa tider är det särskilt viktigt att ta ansvar. Det har Kristdemokraterna gjort. Nu kan vi få upphandlingsregler som gynnar seriösa företag, samtidigt som Sverige uppfyller sina åtaganden gentemot EU, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.