Besvikelsens vecka för Shekarabi

VOTERING. Novembermörkret är tufft för de flesta men deppigast kan det varit för civilminister Ardalan Shekarabi (S) vars två skötebarn till lagförslag fallit tungt. Under onsdagen sade riksdagen nej till kollektivavtalskrav i upphandlingar.

Det var två tungrodda men för många nödvändiga reformer som Shekarabi tog sig an när han tillträdde som civilminister i oktober 2014. Regionreformen möttes av hård kritik redan från start, inte minst från s-märkta kommuner i norr. Motiven är nobla, en bättre service och vård till landstingsmedborgarna och en effektivare förvaltning av länsstyrelser som på sikt kan få det svårt att klara sina uppgifter, men genomförandet brister.

I förra veckan föll storregionsreformen då samtliga allianspartier hoppat av överläggningarna. Moderaterna har velat invänta lokala folkomröstningar, Centern vill inte att makten flyttas längre ifrån medborgarna och överlag har förhandlingarna stressats fram menar allianspartierna – Shekarabi ville ha en överenskommelse innan årsskiftet. "En besvikelsens dag" sade han till TT efter nederlaget och bedömde att frågan om regionsammanslagningar nu är borta för lång framtid.

Den andra stridsfrågan, handlar om att införa krav på kollektivavtal i upphandlingar. En tydligt ideologisk förslag som är fientligt mot småföretagarna anser Moderaterna.

Login