Debatt: Ali Esbati (V) lästes allra mest

MEST LÄSTA. "Gör upp om kontrollregimen" – det var rubriken på det gångna riksdagsåret mest lästa debattartikel på Altinget Arbetsmarknad. Se vem som skrev de fem mest klickade debattartiklarna.

1. Ali Esbati (V): Gör upp med kontrollregimen

Det råder en illavarslande obalans i kontrollen mellan å ena sidan de arbetslösa och å andra sidan de företag som får bidrag och subventioner för att anställa, skriver Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati.

2. Jamal El-Haj (S): "Återinför avdragsrätten för fack och A-kassa"

Slopandet av avdragsrätten för medlemskap i A-kassa och fackförening var ”beställningsjobb” från näringslivet. För att att återställa balansen på arbetsmarknaden bör avdragsrätten återinföras, skriver riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S).

3. Trygghetsrådet: Släpp taget – byt jobb ofta!

Rörlighet på arbetsmarknaden blir allt viktigare. Det är ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år, skriver Claes Åberg, marknadschef på Trygghetsrådet. Han uppmanar därför politiker att se över möjligheterna till yrkesvägledning för äldre och att göra det enklare för äldre att studera på högskola, universitet och komvux.

4. Svenskt Näringsliv: Regeringen spelar högt med den svenska modellen som insats

Förslaget om ett reviderat utstationeringsdirektiv riskerar att hämma den fria rörligheten i EU och få stora konsekvenser för den svenska modellen. Istället för vaga definitioner och oförutsägbarhet behövs tydliga och tillåtande regler, skriver Niklas Beckman, Arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.

5. "Dags att regeringen tar ansvar för arbetskraftinvandringen"

Det är viktigt för svenska företag och för Sveriges internationella konkurrenskraft att vi lyckas rekrytera och behålla högutbildad arbetskraft. Tyvärr har vi under den senaste tiden kunnat läsa upprepade beskrivningar av fall där arbetskraftsinvandrare utvisas från Sverige utan att det finns ett rimligt skäl, skriver Johan Forssell (M) migrationspolitisk talesperson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00