Debatt

Ali Esbati (V): Gör upp med kontrollregimen

DEBATT. Det råder en illavarslande obalans i kontrollen mellan å ena sidan de arbetslösa och å andra sidan de företag som får bidrag och subventioner för att anställa, skriver Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati.

Foto: Nikolaj Jonas Blegvad/Wikimedia Commons
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)

Denna obalans visas tydligt och klart i Tidningen Dagens Arbetes angelägna granskning den 23 januari. Sanktionerna mot dem som söker arbete har till och med delvis blivit ännu hårdare under den S-ledda regeringen. Systemet med de tidsödande aktivitetsrapporterna har byggts ut. Högeralliansens problembeskrivning – att det är de arbetslösa individerna som är alltför kräsna eller lata för att få jobb och därför ska kontrolleras och bestraffas till aktivitet – får därmed fortfarande styra mångas vardag.

Ideologiskt motiverad nedmontering

Den svenska modellen med aktiv arbetsmarknadspolitik bygger på att individen ansvarar för att söka arbete, men också på att samhället ställer upp med stöd; både ekonomiskt genom arbetslöshetsförsäkringen och på annat sätt genom möjlighet till fortbildning eller motsvarande.

Under regeringen Reinfeldt genomfördes en ideologiskt motiverad nedmontering av arbetslöshetsförsäkringen och av Arbetsförmedlingens stöd till arbetssökande, samtidigt med en utbyggnad av kontroll- och sanktionsapparaten riktad mot arbetslösa. Parallellt med detta byggdes stödsystemen till externa aktörer ut, ofta med en mycket löslig kontroll och uppföljning.

Den ovärdiga jakten och administrativa bestraffningarna av arbetslösa, som alliansregeringen införde fortsätter.

Resultatet har varit tydligt och känt. Arbetslösheten sjönk inte, men det gjorde de arbetslösas inkomster, liksom förtroendet för Arbetsförmedlingen.

Ovärdig jakt på arbetslösa

Efter valet 2014 och med budgetsamarbetet mellan regeringen och Vänsterpartiet har arbetslöshetsförsäkringen börjat lappas ihop igen, vilket är glädjande. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har också uttryckt förståelse för problemet med att Arbetsförmedlingens uppdrag blivit så starkt kontrollerande och bestraffande.

Men när det gäller den obalanserade kontrollen har det hänt för lite i verkligheten. Den som har aktivitetsstöd och som missar ett möte, lämnar in sin aktivitetsrapport för sent eller inte söker ett anvisat arbete riskerar att få en varning och bli utan ersättning. Den ovärdiga jakten och administrativa bestraffningarna av arbetslösa, som alliansregeringen införde fortsätter. Arbetslösa tvingas leva med den extra stressen som det innebär att vara både arbetslös och jagad. Nu har det även kommit JO-kritik mot Arbetsförmedlingens agerande av det skälet.

Samtidigt fortsätter alltså kontrollen av de företag som får pengar från staten för att ta emot arbetskraft att vara svag. Detta har inte minst påpekats av flera fackliga organisationer.

Förtroendeskapande kontrollsystem

Vänsterpartiet vill ha en balans värd namnet, där det nuvarande kontrollsystemet med aktivitetsrapporterna ersätts med ett ändamålsenligt och förtroendeskapande och där vi har betydligt bättre kontroller för att komma tillrätta med fusk och bedrägerier bland stödmottagande företag. Fackliga organisationers utlåtande ska alltid inhämtas och väga tungt vid placeringar. Där finns kunskap och koll som ofta saknas hos Arbetsförmedlingen.

På så sätt kan våra system både bli mer effektiva och mer anpassande till den svenska modellens viktiga idé om att göra sin plikt och kräva sin rätt. Det är hög tid för en S-ledd regering att göra upp med ett regelverk som fortfarande bygger på alliansens föreställningar om hur kraven ska se ut och vart de ska riktas.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]


Nämnda personer

Ali Esbati

Tidigare riksdagsledamot (V), tidigare ekonomisk-politisk talesperson
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00