Regeringen gör ny satsning på skogsjobb

ARBETSMARKNAD. För en månad sedan avslutade Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen ett treårigt arbetsmarknadsprojekt som har kostat 700 miljoner kronor och sysselsatt drygt 2 000 personer. Nu överväger regeringen ett nytt projekt vars syfte är att nyanlända ska få jobb i skogen.

Johanna Alskog

"Främja fler jobb i de gröna näringarna för nyanlända". Så lyder titeln på den mycket korta promemorian från arbetsmarknadsdepartementet daterad söndagen den 11 oktober. På promemorians enda sida skriver regeringen att det ska avsättas sex miljoner kronor för ett pilotprojekt under 2016 för främjandet av nyanlända personers anställning i de gröna näringarna, det vill säga inom jord, skog och trädgård. De tre inblandade myndigheterna är Skogsstyrelsen, Sveriges lantbruksuniversitet och Arbetsförmedlingen.

Stort skogsprojekt just slut

Och det bör inte saknas erfarenheter på området. För precis en månad sedan avslutades ett omfattande treårigt arbetsmarknadsprojekt som har drivits av Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen. Pengarna har kommit från Arbetsförmedlingen, genom att personer inom jobb- och utvecklingsgarantin har fått sysselsättning genom Skogsstyrelsen. Inledningsvis i form av sex månaders sysselsättningsplats under myndighetens vingar, därefter mellan sex och tolv månaders anställning.

Arbetsförmedlingens nationella projektledare, Patrick Amofah, vill inte ge några siffror eller detaljer om projektet alls i nuläget. Vare sig om vad personerna har gjort, hur långa anställningar de har haft eller hur mycket projektet har kostat. Han hänvisar alla frågor till slutrapporten som ännu inte är klar.

– Vi sammanställer allt nu. Vi går ut med det när vi är klara med rapporten, säger han till Altinget.

Samhällsnytta och indvidnytta

Det finns ett skriande behov och potential att skapa fler jobb inom de gröna näringarna, bl.a. skogs-, jordbruks- och trädgårdsnäringarna.

ur regeringens promemoria Främja fler jobb i de gröna näringarna för nyanlända

Fredrik Gunnarsson, nationell projektledare på Skogsstyrelsen sedan projektets start år 2013, är mer villig att berätta om projektets resultat redan nu.

Totalt har 2090 personer varit inne i projektet under de tre åren som det har pågått. Efter det har en del gått vidare till utbildning, andra åtgärder eller till jobb.

– I den senaste utvärderingen som gjordes i slutet av 2014 hade 17 procent fått en anställning. Utifrån målgruppen är det ett bra resultat, säger Fredrik Gunnarsson.

Det nyss avslutade projektet har omfattat personer som står långt från arbetsmarknaden. Fredrik Gunnarsson tror att ett och ett halvt år kan vara en för kort tid för många, för att lyckas nå fram till en riktig anställning. Samtidigt poängterar han att projektet har haft en stor nytta på individnivå och för samhällsnyttan

Deltagarna i projektet har haft många olika uppgifter ute i skogarna. Det har sträckt sig från att rensa upp kring löpspår och bygga hinderbanor i skogen vid skolor till underhåll i naturreservat och inventera vandringshinder för fisk.

– Det är saker som är meningsfulla, men som annars aldrig hade blivit gjorda, säger Fredrik Gunnarsson.

Lärdomar inför framtiden

Inför ett kommande arbetsmarknadsprojekt säger Fredrik Gunnarsson att det finns två vinklar på frågan om arbetsmarknadsprojekt i skogen. Dels att stötta och stärka personer som står mycket långt från arbetsmarknaden, dels att även omfatta dem som står närmare arbetsmarknaden. Den sistnämnda gruppen behövs också om skogsbranschen ska få hjälp med sitt behov av arbetskraft, exempelvis fler skogsmaskinförare, enligt Fredrik Gunnarsson.

Inför ett nytt projekt anser han att kvaliteten skulle höjas med mer samverkan och samtal med arbetsgivarna och med länsstyrelserna.

– Vi hade fått mer effekt genom att samverka med fler aktörer, säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00