Analys av 
Johanna Alskog

Wikström kommer inte undan antroposofiskt beslut

ANALYS. Ett halvårs uppskov går svindlande snabbt. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström kan inte gå på semester förrän han har satt ner foten i den kontroversiella frågan om antroposofiska läkemedel och Vidar-klinikens framtid.

Johanna Alskog

Det som göms i snö kommer som bekant upp i tö. Strax före jul valde sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att skjuta avgörandet av den besvärliga frågan om antroposofiska och homeopatiska läkemedel en betryggande bit framåt i tiden. Det skedde genom att Vidar-kliniken i Järna, vårdcentral och sjukhus under antroposof-flagg, ännu en gång fick sitt tillfälliga tillstånd för försäljning av antroposofiska läkemedel förlängt, till och med den 30 juni. Beslutet fattades knappt två veckor innan det förra tillståndet löpte ut.

"Vi hann helt enkelt inte med frågan" säger Gabriel Wikströms pressekreterare Helena Paues till Altinget.

Det som alla – eller i alla fall väldigt många inom sjukvårds- och antroposofkretsar – väntar på är Gabriel Wikströms och regeringens slutgiltiga beslut ifall homeopatiska och antroposofiska preparat ska bli en del av svensk läkemedelslagstiftning eller ej.

Ett rött skynke för vetenskapens försvarare

Blotta tanken på att preparaten skulle släppas in i samma salonger som skolmedicinens läkemedel, genom att tillåtas bli en del av läkemedelslagstiftningen, kan få företrädare för vetenskap och sjukvård att tugga fradga. Det visade inte minst läsningen av remissvaren på den rapport som Läkemedelsverket lämnade till regeringen i slutet av 2014, i syfte att hitta en permanent lösning på frågan. Kungliga vetenskapsakademin kom i sitt yttrande ut som "principiell motståndare till användning av ordet läkemedel för substanser utan vetenskapligt dokumenterad effekt".

Sveriges farmaceuter skrev i sitt remissvar att: "Vi anser inte att de grundläggande principer för att avgränsa användningen av homeopatiska produkter, som föreslås, är tillräckliga för att helt motverka risken att patienter behandlas med verkningslösa produkter."

Socialstyrelsen ifrågasatte redan under arbetet med rapporten att legitimerad vårdpersonal ska använda homeopatiska läkemedel i sin yrkesutövning och undrade om det kunde anses kostnadseffektivt att regelverket tillåter offentligfinansierad vård att använda homeopatiska/antroposofiska läkemedel.

Sveriges kommuner och landsting hörde till dem som slog an en mer diplomatisk ton och kallade frågan "problematisk".

Läkemedelsverket däremot definierar frågan som "politisk" – till skillnad från "vetenskaplig". I sin rapport skriver Läkemedelsverket att det inte finns några rättsliga hinder för att låta antroposofiska och homeopatiska preparat bli en del av svensk läkemedelslagstiftning samt att det finns ett antal olika alternativ för genomförandet.

Wikström kommer inte undan

Men om det ska göras eller ej är ingen annat än ren politik, enligt Läkemedelsverket som vägrar att ge socialdepartementet mer moraliskt stöd än så. Bollen ligger alltså fortfarande på samma ställe som den låg i december: I knät på sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Under våren måste han fatta ett beslut som inte alla kommer applådera – återstår att se om det blir företrädarna för antroposoferna eller vetenskapen som han väljer att reta upp. Exakt hur nära inpå den 30 juni regeringen avser att låta Vidar-kliniken få besked om sina framtida förutsättningar vill inte Gabriel Wikströms pressekreterare säga, men lovar att det blir "innan den 30 juni".

Nämnda personer

Gabriel Wikström

Nationell samordnare Agenda 2030
Statskunskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2007-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00