Två av tre anser att Sverige är för svaga i EU
Den 9 juni 2024 går svenskarna till valurnorna för att rösta i Europaparlamentsvalet. Det är ett val som spelar en avgörande roll för Sveriges framtida samhällsutveckling, inte minst inom områden som folkhälsa och ekonomi. Novus väljarundersökning visar att 2 av 3 väljare anser att Sverige har låg möjlighet att påverka beslut i EU, skriver Jenni Nordborg och Peter Leander, Lif.
Jenni Nordborg och Peter Leander
Chef internationella relationer, respektive chef politik och kommunikation, Lif – de forskande läkemedelsföretagenDet är ett oroande resultat då de beslut som fattas på EU-nivå direkt påverkar vår nationella lagstiftning, bland annat vår konkurrenskraft, vilket gör EU-valet särskilt viktigt för näringslivet. Inom life science-branschen, en av Sveriges starkaste exportindustrier, är insatserna särskilt höga. Under den kommande mandatperioden kommer det avgöras om EU, och därmed Sverige, på allvar kan konkurrera med USA och Kina om de investeringar och den kompetens som är nödvändig för att life science-branschen ska kunna växa och öka sitt bidrag till den svenska ekonomin och välfärden.
Vilka är de viktiga EU-frågorna?
Novus har, på uppdrag av Lif – de forskande läkemedelsföretagen, frågat drygt 2 000 väljare om deras syn på Europaparlamentsvalet. På frågan ”vilka frågor tycker du de svenska EU-parlamentarikerna ska fokusera på efter EU valet i juni 2024?”, svarar väljarna att klimatet ska vara i fokus, följt av invandring och integration, miljö, energipolitik, lag och ordning, försvaret, krisberedskap, utrikespolitik och jämställdhet.
Över sjuttio procent av väljarna menar att "EU måste kunna konkurrera med Kina och USA när det gäller jobb och tillväxt", och nästan lika många anser att "EU bör öka satsningarna på medicinsk forskning och utveckling".
Sjukvården kommer sist, på tionde plats. Undersökningen understryker dock att sjukvårds- och läkemedelsfrågor är en outnyttjad potential för de politiska partierna för att engagera väljare. Krisberedskap, som ökat i betydelse, samt miljöfrågor har en direkt koppling till läkemedels- och sjukvårdssektorn. Dessa områden inkluderar allt från att säkerställa läkemedelsförsörjning och hantera antibiotikaresistens, till att främja en grön omställning inom läkemedelsproduktionen, vilka alla är områden där EU enligt väljarna spelar en central roll, vilket Novus undersökning bekräftar.
Konkurrenskraft är avgörande
Det är viktigt att EU och medlemsstaterna samarbetar för att stärka läkemedelsförsörjning, resiliens och krisberedskap i syfte att förhindra brist på kritiska läkemedel. Genom att öka EU:s konkurrenskraft inom life science kan mer forskning och fler produktionsanläggningar etableras i EU, vilket rustar oss för framtida utmaningar och säkerställer en robust sjukvård under kris eller krig. Nästan nio av tio väljare anser att ”EU bör säkerställa en god krisberedskap för läkemedel”, och åtta av tio anser att antibiotikaresistens, som utgör ett av de största hoten mot global folkhälsa och säkerhet, är en fråga där ”EU bör arbeta för en gemensam strategi för att bekämpa resistensen”.
En avgörande valfråga är Europas konkurrenskraft. Under de senaste tjugo åren har Europa tappat mark till länder som Kina och USA. Genom att göra EU till en attraktiv plats för life science-branschen och satsa på en innovationsdriven tillväxt kan denna trend vändas. Över sjuttio procent av väljarna menar att ”EU måste kunna konkurrera med Kina och USA när det gäller jobb och tillväxt”, och nästan lika många anser att "EU bör öka satsningarna på medicinsk forskning och utveckling".
Lif hoppas att europaparlamentarikerna kan övertyga väljarna genom att tydligt ta ställning och öka det svenska inflytandet i uppbyggnaden av EUs konkurrenskraft, beredskap och gröna omställning.