Sanna har varit på Altinget sedan våren 2020. Tidigare var hon debattchef på Dagens Samhälle och dessförinnan har hon arbetat som ledarskribent bland annat på Svenska Dagbladet och Södermanlands Nyheter. Sanna har även en bakgrund i kultur/scenkonstområdet som producent och kommunikatör.
Nu lanserar Altinget sin första egna valkompass
Med Altingets valkompass kan du markera de frågor som du tycker är särskilt viktiga. Och efter vårens debatt ska det kanske påpekas: inte heller det här testet är renlärigt, utan innehåller ett par EU-existentiella spörsmål som inte avgörs i parlamentet. Helt enkelt för att vi tror att väljarna vill veta lite om sina tilltänkta politiska företrädares inställning i de här frågorna.
Sanna Rayman
Chefredaktör och ansvarig utgivareI dag lanserar vi på Altinget vår valkompass, eller rättare sagt vårt kandidattest. Det är inte första gången vi gör ett sådant. Men det är första gången vi gör ett eget, till oss själva och till er, våra läsare. Vi är rätt stolta över resultatet, som vi tycker är ett ambitiöst och gediget test som både tar tempen på kandidaternas generella inställning till EU-samarbetet och undersöker vad de tycker om Brysselaktuella sakpolitiska frågor.
Du kan antingen göra en snabbversion och klicka dig igenom 16 frågor för att sedan matchas mot den kandidat vars åsikter är mest lika dina egna. Eller så skräddarsyr du ditt test efter dina prioriteringar genom att redan från start välja ett eller flera områden (av totalt åtta) som du tycker är särskilt intressanta. Du får då två extra frågor per område – och en hel del kunskaper om vad partiernas EU-kandidater tycker.
Kompassdebatt om lämpliga frågor
Under våren har en del valkompasser redan lanserats och jag har i ögonvrån noterat en del debatt kring vilka frågor som ”bör” finnas med – eller inte – i en valkompass. Diskussionen har bland annat handlat om att frågor som inte avgörs i Europaparlamentet inte platsar i ett test där syftet är att bestämma vem man vill skicka till just Europaparlamentet. Helt enkelt att frågorna bara ska handla om sådant som parlamentarikerna de facto kommer få möjlighet att rösta om.
Den sortens renlärighet ägnar vi oss inte åt i vårt test. Majoriteten av frågorna i Altingets test är förvisso sakorienterade och kopplar till aktuella lagar och förslag i parlamentet, men vi ställer även frågor om andra, mer ”EU-existentiella” spörsmål. Det gör vi för att vi tror att många väljare vill få en känsla för huruvida den politiker de överväger att kryssa avskyr eller älskar EU eller om vederbörande drömmer om att betala med euro på Konsum.
När allt kommer omkring, är inte det hur vi brukar förhålla oss till politiker i de flesta sammanhang, även nationellt? När det gäller politisk representation funderar vi som väljare inte bara på exakt vad en politiker väntas få rösta om i riksdagen, utan vi vill ofta också veta något om deras värderingar och attityder i stort.
Saknar du frågor?
Saknar du viktiga frågor i valkompassen? Ett skäl är ofta att många svenska partier och politiker tycker ungefär samma om dem och då kan de vara hur heta och aktuella som helst, de gör ändå ingen nytta i ett test. Det finns gott om frågor och politiska förslag som vi har försökt inkludera i vår kompass, men när vi testat dem har de inte separerat partierna från varandra tillräckligt väl. Andra områden är flödigt representerade för att de tvärtom utgör spännande konfliktlinjer – eller för att de är politikområden på frammarsch i lagstiftningen. (De totalt 32 frågor som finns med nu är framvaskade från en betydligt mycket längre bruttolista som vi knådat hela våren.)
Andra frågor är helt enkelt för komplexa för att använda i ett kandidattest – ibland går det inte att forcera enkla svar på frågor som kräver att någon får utveckla sin position med mer än ett klick. Det ska man vara ödmjuk inför. För sådant har vi vår journalistik och våra debattsidor – och tur är väl det!
Och så det personliga
I kompassen får du dessutom möjlighet att bekanta dig lite mer med kandidaterna – de svarar även på en del personliga frågor och får möjlighet att utveckla vilka frågor de vill jobba särskilt med om de får chansen att ta plats i Europaparlamentet, men ger också en del lättsammare svar kring favoritland i EU och bästa Eurovisionlåt.
Många tar också tillfället i akt att utveckla några av sina hjärtefrågor och ger därmed en särskilt bra insikt i vad de vill åstadkomma om de kommer in.
Ett test, inte ett facit
Du kommer märka att en del kandidatprofiler är tomma. Det är inte för att vi har valt ut några favoriter eller för att vi begränsar mängden i testet, utan handlar helt enkelt om att det är valfritt för kandidaterna att delta och alla har inte svarat på kompassen.
Vi hoppas att Altingets kandidattest ska vara till nytta och nöje för dig som tar det. Tänk på att ett test inte är ett facit för vad du ska kryssa den 9 juni, bara ett sätt att lära dig mer, både om politikerna, om politiken – och om vad du själv tycker.
P.S. Om du vill veta mer om hur vi gjort testet kan du läsa 10 svar på några vanliga frågor här, eller fördjupa dig ännu mer i beräkningar och metoder här. D.S.