Talla Alkurdi (S): Jag har cancer

Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Talla Alkurdi (S) får cellgiftsbehandling. Det berättar hon i en exklusiv intervju med Altinget.

”Att berätta för den närmaste familjen var det absolut jobbigaste, men jag vill bara få ut det nu”, säger Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Talla Alkurdi (S) till Altinget om sjukdomsbeskedet.<br>
”Att berätta för den närmaste familjen var det absolut jobbigaste, men jag vill bara få ut det nu”, säger Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Talla Alkurdi (S) till Altinget om sjukdomsbeskedet.
Foto: Linda Berglund
Linda Berglund

Efter maktskiftet i Region Stockholm tog Talla Alkurdi över posten som hälso- och sjukvårdsregionråd den 18 oktober. Det nya styret har rivstartat med både en översyn av vårdvalssystemet, där flera vårdval kan komma att skrotas, och ett ekonomiskt räddningspaket till akutsjukhusen.

Samtidigt hanterar Talla Alkurdi ett sjukdomsbesked.

– Jag har en form av tarmcancer. Jag har påbörjat cellgiftsbehandling och känner nu att jag behöver berätta om det, säger hon till Altinget.

Diagnosen kom i december efter en operation och behandlingen kommer att pågå under våren.

Det är viktigt för mig att fortsätta vara Talla Alkurdi som drivs av tankar och idéer

Talla Alkurdi (S)

Hur mår du?

– Jag mår bra. Det är också det som är det märkliga, att få ett svårt sjukdomsbesked när jag gjort en operation som gjorde att min fysiska hälsa förbättrades. 

Fortsätter arbeta

Talla Alkurdi berättar att hon kan arbeta som vanligt.

– Jag kommer att fullgöra mitt uppdrag. Jag har samrått både med vården, med familj och partiet. Jag kan arbeta precis som alla andra, men jag tar uppdraget och min hälsa på största allvar, jag sätter den främst.

Ni har ju tagit flera stora beslut redan. Har det varit viktigt att köra på?

– Inte utifrån min sjukdom. Jag skiljer på dem. När jag är patient så är jag patient, när jag är sjukvårdspolitiker så är jag sjukvårdspolitiker. Det har varit viktigt att gå fram med omställningsplanen för vårdvalet. Det är viktigt att vi börjar tidigt med den för att få fram reformer som kan omsättas de kommande åren.

Blir det viktigt för dig att kunna fokusera på reformarbetet för att kunna koppla bort sjukdomen?

– Ja, när man är en driven person som man är när man är sjukvårdspolitiker så är det klart att det blir viktigt. Som läkaren sa när jag samrådde, behandlingen är individuell, men också hur man hanterar cancern. Det finns de som behöver ta det lugnt och de som behöver fortsätta om de kan, och jag tillhör definitivt de senare.

Att vara politiker är inte ett jobb som alla andra, säger hon.

– Det är en så stark del av ens identitet. Det är viktigt för mig att fortsätta vara Talla Alkurdi som drivs av tankar och idéer.

”Målet är att bli frisk”

Det socialdemokratiska regionrådet har inte funderat så mycket på vilka reaktioner hon kommer att få i och med att hon nu går ut offentligt. Familj och rådskollegor vet redan.

– Att berätta för den närmaste familjen var det absolut jobbigaste, men jag vill bara få ut det nu. Jag tror att jag är beredd på olika reaktioner.

Att Talla Alkurdi nu väljer att berätta om diagnosen handlar om transparens, men också förståelse.

– Målet med behandlingen är att jag ska bli frisk, men jag hoppas också på förståelse för att jag kan behöva ställa om ett fysiskt möte till ett digitalt.

Du är hälso- och sjukvårdsregionråd och nu är du också patient. Vad händer i ditt huvud då?

– I början tänkte jag på det, att det var en märklig situation. Men i och med att jag påbörjat behandlingen så tänker jag inte så mycket på det. Jag värnar min patientintegritet. Men det är klart att det här kommer att vara en erfarenhet, men jag ser det inte som ett studiebesök.

Är det skönt att lägga av politikerrollen och bara vara Talla då?

– Talla är ju väldigt mycket politik, säger hon och skrattar. Men jag går inte till behandlingstillfället som sjukvårdsregionråd, det gör jag inte, men jag lämnar inte heller politiken. Jag vill ju tillbaka så fort som möjligt och jobba.

Läs också

Nämnda personer

Talla Alkurdi

Hälso- och sjukvårdsregionråd (S) Region Stockholm
Nationalekonom (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00