Om  
Sofia Nilsson

Talesperson blir av med riksdagsplats när C tappar mandat

”Det är en väldigt stor besvikelse såklart,” säger Sofia Nilsson, Centerpartiets talesperson för omsorg och psykisk ohälsa, som ser ut att få lämna socialutskottet och riksdagen när partiet tappar mandat i Skåne.

Centerpartiets Sofia Nilsson har suttit i riksdagen sedan 2018 och blev i somras utsedd till en av vårdens mäktigaste av tidningen Dagens Medicin.
Centerpartiets Sofia Nilsson har suttit i riksdagen sedan 2018 och blev i somras utsedd till en av vårdens mäktigaste av tidningen Dagens Medicin.Foto: Centerpartiet
Miranda Olsson

Efter att ha blivit invald i riksdagen 2018 ser det enligt det preliminära valresultatet ut som att det bara blir en mandatperiod för Centerpartiets Sofia Nilsson. 

– Jag är ute just nu, som det ser ut, säger Sofia Nilsson till Altinget på tisdagen.

Det slutliga valresultatet är ännu inte fastställt men enligt de preliminära uppgifterna har partiet backat drygt 2 procent i Skåne läns norra och östra, Nilssons valkrets.

– Det är tydligt att det blåser nationalistiska och mer konservativa vindar i vår valkrets och vi har inte nått ut med vårt budskap och våra liberala tankar så som vi hade hoppats, säger hon.

Hade du trott att du skulle falla bort?

Jag hade ställt in mig på att vi skulle dra i gång arbetet igen med full kraft nästa vecka

– Nej. Det tror man såklart inte utan det blev en jättestor besvikelse och jag hade verkligen velat få fortsätta. Men så är det ju och jag är väldigt ödmjuk inför det förtroende man har, och nu ville väljarna någonting annat. Det är demokratins vilja.

Drivit mittenpolitik

Sofia Nilsson valdes till Centerpartiets talesperson för frågor om omsorg och psykisk ohälsa 2021. Senast i juli presenterade hon partiets funktionshindermanifest. Under sin riksdagstid har Nilsson suttit i socialutskottet, och hon är stolt över den gångna mandatperioden.

– Den nyckelposition som jag och Centerpartiet har haft har varit väldigt värdefull, och jag tror att den har skapat en stabilitet i svensk hälso- och sjukvård som verkligen behövs för att vi ska kunna fortsätta framåt.

Mandatperioden har präglats av pandemin, men Sofia Nilsson vill också lyfta fram den utredning av ett förstatligande av den personliga assistansen som regeringen tillsatt – och primärvårdsreformen.

– Vi har kunnat sitta och förhandla på socialdepartementet och då har vi fått fram förslag som har lutat mer åt mitten vilket innebär att vi också har kunnat få med oss Moderaterna och Kristdemokraterna i utskottet.

”Jag har mer att ge”

Men den centerpartistiska politikern hade sett fram emot att fortsätta arbetet i fyra år till. Framför Sofia Nilsson låg bland annat arbetet med att göra barnets bästa till ett eget rekvisit i LVU, primärvårdsreformen skulle tas i hamn och hon ville påbörja arbetet mot en ny socialtjänstlag.

– Det är många viktiga bitar som behöver falla på plats, säger hon och pekar även ut viktiga frågor om mellantvånget och SiS-hemmen.

Du är sjuksköterska och har arbetat med vård- och omsorgsfrågor även i kommunen, vad vill du göra nu? 

– Jag vet faktiskt inte och måste landa i det här själv först. Det är så nytt och jag hade ställt in mig på att vi skulle dra i gång arbetet igen med full kraft nästa vecka, säger Sofia Nilsson.

Nu ska hon vara ledig några dagar, ”få pausa och pusta lite”, sen ska hon tömma kontoret och riksdagslägenheten, och lämna tillbaka sin telefon och dator. 

Blir det något liknande igen?

– Absolut. Jag tycker att det har varit fantastiskt roligt och känner inte att jag är färdig. Jag har mer energi och kraft att ge. 

Läs också

Nämnda personer

Sofia Nilsson

Tidigare riksdagsledamot (C)
Leg. sjuksköterska

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00