Sörmland böjer sig för SKL

DIGITAL VÅRD. Den politiska majoriteten i Landstinget Sörmland kommer att böja sig för SKL:s uppmaning att införa patientavgifter för digitala vårdbesök. Oppositionsrådet Mattias Leivik (M) tycker att koalitionen kunde ha tagit sitt förnuft till fånga tidigare.

Oppositionsrådet Mattias Leivik (M) och vice finanslandstingsrådet Mattias Claesson (C).
Oppositionsrådet Mattias Leivik (M) och vice finanslandstingsrådet Mattias Claesson (C).Foto: Landstinget Sörmland
Johanna Alskog

Den politiska majoriteten i Landstinget Sörmland har beslutat att rätta in sig i landstingsledet och följa rekommendationen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, att införa en vårdavgift på minst 100 kronor för digitala vårdbesök. Det säger Mattias Claesson (C), vice finanslandstingsråd, till Altinget.

– Inriktningen är att vi ska följa rekommendationen. Vi kommer förmodligen att fatta beslut vid landstingsfullmäktige i juni månad, säger han.

"En nesa för Sörmland"

Oppositionsrådet Mattias Leivik (M) beklagar att det skulle behöva gå så långt innan majoriteten i Sörmland tänkte om. Det vill säga att SKL i mitten av mars fattade sitt beslut om en allmän rekommendation till landstinget – som i själva verket enbart riktade sig till Landstinget Sörmland. Sörmland är nämligen enda landstinget i landet som har infört avgiftsfri primärvård, vilket hittills har lockat en digital vårdgivare till länet.

– Det är en nesa för Landstinget Sörmland som helhet att SKL tvingas ta till sådana här metoder. Det är inte jättekul att bli uppläxad i realtid inför hela Sjukvårdssverige, säger han till Altinget.

Mattias Claesson ser inte SKL:s beslut riktigt på samma sätt som Mattias Leivik gör det, men konstaterar att Landstinget Sörmland blivit "en symbol" i frågan om digital vård.

Enligt SKL finns det starka indikationer på att gratis digital vård helt enkelt blir för tillgänglig, därför behövs en tröskel i form av en avgift. Oron från landets landsting har handlat om att fler vårdgivare ska flytta till Sörmland och på så sätt kraftigt öka kostnaderna för utomlänsvård när patienterna väljer den app-doktor eller app-sjuksjöterska som är gratis, utan att tänka på vilket landsting vårdgivaren finns i. Ett gratis digitalt vårbesök i ett annat landsting kostar hemmalandstinget 650 kronor för ett läkarbesök och 300 kronor för ett besök hos sjuksköterska.

Ingen förutsåg utvecklingen

När Landstinget Sörmland beslutade att införa avgiftsfri primärvård, vilket genomfördes årsskiftet 2017, var det ingen som hade de digitala vårdbesöken i åtanke. Det säger både Mattias Claesson och Mattias Leivik.

– Det vi ville var att sänka trösklarna för att komma i kontakt med primärvården, säger Mattias Claesson.

Moderaterna var kritiska till att ta bort avgifterna, men inte på grund av situationen kring de digitala vårdbesöken.

– Den utvecklingen såg inte vi heller. Vi var kritiska till beslutet på grund av bristande underlag, att det inte fanns någon analys eller beräkningar kring att ta bort patientavgifterna inom primärvården. Det var ett gäng politiker som hade bestämt sig helt enkelt, säger han.

Fyrklöver styr Sörmland

Koalitionen som styr Landstinget Sörmland består av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00