SKR: ”Tillfälliga pengar räcker inte”

Välkommet. Feltänkt. Så låter några av reaktionerna på regeringens besked om mer pengar till vården. 

SKR:s ordförande Anders Henriksson (S) välkomnar pengarna, medan Visions ordförande Veronica Magnusson tycker att regeringen tänker fel.
SKR:s ordförande Anders Henriksson (S) välkomnar pengarna, medan Visions ordförande Veronica Magnusson tycker att regeringen tänker fel.Foto: SKR, Vision
Linda Berglund

Att regeringen lägger ytterligare sex miljarder kronor i sektorsbidrag till hälso- och sjukvården möts av blandade reaktioner. 

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg kallar beskedet ett fiasko.

– Det är SD-regeringen som skapat en nationell sjukvårdskris, och nu bryter han sitt löfte om att ingen ska sägas upp. Det här innebär att svenska folket kommer få vänta längre på vård och möta ännu mer stressade läkare, säger han till Expressen. 

Läs också

Även centerledaren Muharrem Demirok är kritisk mot storleken på tillskottet.

– Det är extremt allvarligt och en anmärkningsvärd nonchalans från Tidöregeringen. Region efter region, kommun efter kommun, från norr till söder, höger- som vänsterstyrda går på knäna, säger han till Expressen. 

SKR välkomnar däremot regeringens besked och uppmanar också regeringen att se till att pengarna betalas ut så fort som möjligt. Samtidigt efterlyser ordförande Anders Henriksson mer långsiktighet i regionernas finansiering.

– Här är värdesäkrade statsbidrag, som följer pris- och löneutvecklingen, en grundbult. Kompetensförsörjningen, och att få tag på rätt kompetens, är regionernas stora utmaning och ett arbete som måste ske på lång sikt. Det löses inte av tillfälliga pengar, säger Anders Henriksson i ett pressmeddelande.

Fackförbundet Sacos ordförande Göran Arrius är inne på samma linje.

”Bra att regeringen nu lovar sex miljarder kronor till vården redan i år. Varje krona behövs. Men detta täcker inte de långsiktiga behoven som är fortsatt stora”, skriver han i ett mejl till Altinget.

Under regeringens och Sverigedemokraternas pressträff där pengarna presenterades sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att administrationen behöver minska och att fokus behöver ligga på att fler patienter ska vård i tid. 

Feltänkt, anser fackförbundet Vision, som bland annat organiserar medicinska sekreterare.

– Administratörer i regioner och kommuner är helt nödvändiga som stöd till andra yrkesgrupper för att de ska kunna göra sina jobb så bra som möjligt. När administratörer tar hand om administrationen kan chefer lägga sin tid på att leda, och anställda inom vård, omsorg och skola kan fokusera på att ta hand om äldre, träffa patienter och undervisa eleverna, säger förbundsordförande Veronica Magnusson i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Anders Henriksson

Ordförande (S) Sveriges kommuner och regioner

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024