Sjuksköterskeutbildningar håller inte måttet – kan bli av med examenstillstånd

13 av 40 granskade specialistsjuksköterskeutbildningar får sitt examenstillstånd ifrågasatt av expertmyndigheten UKÄ. 

Utbildningarna som får kvaliteten ifrågasatt av myndigheten får ett år på sig att åtgärda bristerna. Om en utbildning fortfarande bedöms ha brister efter det kan det leda till att examenstillståndet dras in.
Utbildningarna som får kvaliteten ifrågasatt av myndigheten får ett år på sig att åtgärda bristerna. Om en utbildning fortfarande bedöms ha brister efter det kan det leda till att examenstillståndet dras in.Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

Universitetskanslerämbetet (UKÄ) har under det senaste året utvärderat 40 specialistsjuksköterskeutbildningar. Totalt får 27 utbildningar omdömet hög kvalitet, medan 13 utbildningar får sitt examenstillstånd ifrågasatt. 

Utbildningarna riktar sig till sjuksköterskor som vill specialisera sig inom ett särskilt område. I UKÄ:s översyn har inriktningarna ambulanssjukvård, distriktssköterska och psykiatrisk vård ingått. 

Bland annat har UKÄ tittat på lärarkompetens och hur utbildningarna samverkar med arbetslivet. Enligt expertmyndigheten är en vanlig brist att många handledare på utbildningarna saknar specialistutbildning och handledarutbildning. Många lärosäten har inte heller en strategi för hur personal ska ersättas. 

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00