Shekarabi: "Nu krävs mer statlig styrning"

STYRNING. Den stora regionreformen gick på grund. Nu är det dags för starkare statlig styrning av sjukvården, enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) tog visserligen ordentligt med sats och hade hög fart när han bestämde sig för att genomföra den stora regionreformen. Men det räckte inte, processen gick på grund och hela frågan ligger nu i träda. Men sjukvårdens och landstingens strukturella problem och utmaningar finns fortfarande kvar, utmaningar som Shekarabi betecknar som "akuta".

– En regionreform är inte möjlig. Då får vi gå framåt med ökad statlig styrning och samordning, sade Ardalan Shekarabi vid en pressträff med riksdagsjournalister i veckan.

Regeringen kommer att utgå från Göran Stiernstedts utredning Effektiv vård som lämnades till regeringen för drygt ett år sedan, i januari 2016. Många av utredningens förslag skulle innebära mindre frihet för landstingen att organisera sin verksamhet, och följaktligen ingrepp i landstingens självstyre, konstaterar utredaren i betänkandet, samtidigt går en del förslag ut på att minska den statliga detaljstyrningen av vården.

Login