Samsjuklighetsutredaren: Höj kraven på samverkan mellan kommun och region

Personer med både missbruksproblem och psykisk ohälsa slussas runt mellan socialtjänst och regionen. Samsjuklighetsutredningen är tänkt att lösa problemen, med en tydligare ansvarsfördelning. Något som behövs, menar Karin Rågsjö (V) och Sofia Nilsson (C).

Särskild utredare Anders Printz lämnade över utredningen ”Från delar till helhet” till statsrådet Lena Hallengren (S) förra veckan.
Särskild utredare Anders Printz lämnade över utredningen ”Från delar till helhet” till statsrådet Lena Hallengren (S) förra veckan.Foto: Regeringskansliet
Axel Hyttnäs Telin

Under en pressträff förra veckan lämnade särskild utredare Anders Printz över Samsjuklighetsutredningen till Lena Hallengren (S). Det som menas med samsjuklighet är de personer som både har problem med missbruk och psykisk ohälsa.

– Det finns stora allvarliga konsekvenser med den modell som är nu. Det som vi haft särskilt fokus på är de personer som har en stor social utsatthet, som lever i livssituationer som präglas av hemlöshet och att man får olika insatser som man studsar emellan, säger Anders Printz till Altinget.

Utredningens huvudförslag är att renodla och tydliggöra myndigheternas respektive ansvar och att det ska vara en skyldighet för kommunerna och regionerna att gemensamt bedriva en samordnad vård- och stödverksamhet.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00