Debatt

Roks: Bristande finansiering från kommuner ger allvarliga konsekvenser

REPLIK. Kvinnojourer är just nu på väg att stänga på grund av bristande finansiering från kommunernas sida. Centrala delar missas i de åtgärder jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) presenterar, skriver Jenny Westerstrand och Maja Ahrman från Roks.

"Vi som är en del av kvinnorättsrörelsen fortsätter den hårda kampen men vi undrar hur framtiden ser ut för den grund vi står på – våra jourer"
"Vi som är en del av kvinnorättsrörelsen fortsätter den hårda kampen men vi undrar hur framtiden ser ut för den grund vi står på – våra jourer"Foto: Frida Ekman och Ghita Huldén
Jenny Westerstrand
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Jenny Westerstrand
Ordförande, Roks
Maja Ahrman
Vice ordförande, Roks


Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) är glada över att vår jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) är beredd att göra satsningar för att minska mäns våld mot kvinnor, men vi ser att centrala delar missas i de åtgärder hon presenterar.

Läs också

Den svenska kvinnorättsrörelsen har precis som ministern påstår fört en outtröttlig kamp för de lagar och möjligheter som finns i dag. Vi har tagit steg framåt men det som händer nu gör oss mer oroliga än vi varit på länge.

Exploaterar och raserar

Roks har funnits i 35 år och vi har medlemsjourer som funnits ännu längre. Jourer som besitter en ovärderlig kunskap om hur mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn ser ut, och hur man på bästa sätt stöttar och skyddar de utsatta.

Trots denna ovärderliga kunskap har kommuner tillåtit privata aktörer släppas in på vad som blivit en "marknad" av privata skyddade boenden. En marknad som exploaterar och raserar den kunskap och erfarenhet som finns i kvinnorörelsen.

Jenny Westerstrand och Maja Ahrman
Roks

Trots denna ovärderliga kunskap har kommuner tillåtit privata aktörer släppas in på vad som blivit en "marknad" av privata skyddade boenden. En marknad som exploaterar och raserar den kunskap och erfarenhet som finns i kvinnorörelsen.

Väljer bort kvinnojourerna

Samtidigt som kvinnor mördas står flera av våra kvinnojourers boenden tomma, tröskeln för att få komma till en kvinnojour för skydd har höjts av socialtjänsten, och som konsekvens ser vi att färre får möjlighet att lämna den man som utsätter henne för våld.

Vissa kvinnor hamnar hos privata aktörer bakom lås och bom, utan stöd, andra hamnar på ett lägenhetshotell där det knappt finns lås och absolut inte något stöd, och alltför många får inget placeringsalternativ över huvud taget.

Priserna pressas på bekostnad av förståelsen av vad en kvinna som utsatts för våld behöver och resultatet är att kommunerna väljer bort kvinnojourerna både när det kommer till placeringar och annan typ av finansiering.

Kräver att staten tar ansvar

Förra årets antal mördade kvinnor, 22, är den högsta på många år och det förfärar oss. Att det mördas kvinnor i områden där kvinnojourernas boenden står tomma är oacceptabelt – och här kräver vi att staten tar sitt ansvar i enlighet med Istanbulkonventionen.

Satsning på vården

Vi ser också hur unga tjejer utsätts för sexuella övergrepp i en stor omfattning och de drabbas av mer och mer allvarlig psykisk ohälsa. Våra tjejjourer tar emot tusentals samtal från tjejer som mår så dåligt att flera av dem säger att de funderar på att avsluta sina liv.

Många har utsatts för sexuellt våld och möter sedan ett rättsväsende och en vårdapparat som brister. En ökad satsning på polisens arbete med sexuellt våld är därför efterlängtat och vi hoppas att det leder till att fler tjejer får upprättelse för det brott de blivit utsatta för. Men det är inte tillräckligt när det inte finns betryggande vård för dessa tjejer att erhålla, varför även en satsning inom vården behövs.

Könsneutrala ordalag

Vi ser härtill ett behov av att sätta samtyckeslagstiftningen i ett ljus av könsmaktsordningen. Att vi just nu har en myndighet som implementerar samtyckeslagstiftningen i könsneutrala ordalag trots att det inte är så utsattheten ser ut är enligt oss verkningslöst, och det riskerar att orsaka att lagen inte kommer få den normerande effekt som eftersträvas.

Bristande finansiering

Det var som sagt kvinnorättsrörelsen, den rörelse som Roks och våra jourer är en del av, som gjort att Sverige kommit så pass långt. Det är tack vare jourerna som vi får veta kvinnornas och tjejernas verklighet utifrån vilken vi kan förorda lagförslag som exempelvis sexköpslagen. Lagar som har sin grund i kvinnors verkliga liv och där förståelsen av könsmaktsordningen är central.

Vi som är en del av kvinnorättsrörelsen fortsätter den hårda kampen men vi undrar hur framtiden ser ut för den grund vi står på – våra jourer. Vissa av våra äldsta jourer är just nu på väg att stänga på grund av bristande finansiering från kommunernas sida. Kunskapsförlusten kommer vara monumental.

En långsiktig finansiering är helt central för att kvinno- och tjejjoursrörelsen inte ska falla sönder.

Stanna upp

22 kvinnor mördades förra året – vi bävar inför årets siffra som vi anar kommer vara lika hög. Just nu är det inte bara steg framåt vi behöver, vi måste först stanna upp och se vad som händer med allt vi byggt upp och hur vi förvaltar det vi har, för att inte för sent inse att vi i stället för framåt, gått med snabba steg åt motsatt riktning.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Lindhagen: Så skyddar vi utsatta från våldet

Det är långt kvar innan vi kan kalla Sverige jämställt. Här är våra åtgärder för att stoppa våldet mot kvinnor, skriver jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP).


Nämnda personer

Åsa Lindhagen

Miljö- och klimatborgarråd (MP) Stockholms stad
Industriell ekonomi (Linköpings uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00