Propositionen om privata sjukvårdsförsäkringar behandlas först i höst

Utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar syftar enligt socialminister Lena Hallengren (S) till att ”öka den demokratiska kontrollen i hälso- och sjukvården”. Utredningen har varit kantad av kritik men regeringens proposition ska inte behandlas igen förrän under hösten.

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) tycker att det stora behovet av privata sjukvårdsförsäkringar i sig är ett misslyckande för att folk inte litar på att de ska få vård.
Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) tycker att det stora behovet av privata sjukvårdsförsäkringar i sig är ett misslyckande för att folk inte litar på att de ska få vård.Foto: Carin Wesström/Danderyds sjukhus
Marie Lundahl

Nyligen kom regeringens proposition Ökad kontroll i hälso- och sjukvården, som handlar om reglering av privata sjukvårdsförsäkringar.

– Syftet är att öka den demokratiska kontrollen i hälso- och sjukvården för att behovet, inte köpkraften, ska avgöra vem som får vård först, sade socialminister Lena Hallengren på pressträffen.

Som Altinget tidigare rapporterat har utredningen varit kantad av kritik, inte bara från partimotståndare. Dels har den kritiserats för att driva en tes om kopplingen mellan privata sjukvårdsförsäkringar och undanträngning som enligt bland annat Svensk Försäkring inte kan bevisas. Dels har Lagrådet betonat flera brister i lagrådsremissen.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00