Debatt

SD: Nyckelfri hemtjänst kan förhindra brott mot åldringar

DEBATT. För att säkerställa tryggheten för våra äldre vill Carina Ståhl Herrstedt (SD) att regeringen inför ett statligt öronmärkt bidrag för att få fler kommuner att installera nyckelfria lås.

<div>Carina Ståhl Herrstedt (SD) är ledamot i socialutskottet.</div>
<div>&nbsp;</div>
Carina Ståhl Herrstedt (SD) är ledamot i socialutskottet.
 
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Carina Ståhl Herrstedt (SD)
riksdagsledamot, ledamot i socialutskottet

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om äldre som blir utsatta för stölder, rån och överfall i sina egna hem. För att säkerställa tryggheten för våra äldre anser jag att regeringen bör införa ett statligt öronmärkt bidrag för att stimulera fler kommuner att installera nyckelfria lås.

Förebygger ett avskyvärt brott 

När polisen själva nämner några av de mest avskyvärda brotten brukar så kallade åldringsbrott nästan alltid nämnas, oavsett om de sker i offentliga miljöer eller i hemmet. Ett sätt att förbygga de brott som sker i hemmet är att införa nyckelfri hemtjänst.

Förenklat beskrivet skulle det i praktiken innebära att hemtjänstpersonalen vid ankomst till brukaren, med hjälp av mobiltelefonen, verifierar sin identitet via inloggning med användarnamn och en personlig kod. Inloggningen sker via blåtand mellan mobiltelefonen och låsenheten, vilket gör att låset till bostaden går upp.

Enklare att se när hemtjänsten varit på plats 

Det som avgör vilka dörrar hemtjänstpersonalen kan öppna styrs alltså av de personliga inloggningsuppgifterna. Det i sin tur gör att samma mobiltelefon kan användas av olika personer under olika arbetspass. Ett sådant system förhindrar också att obehöriga tar sig in i bostaden genom att falskt utge sig för att vara anställd av hemtjänsten. Administrationen av behörigheter och uppdatering av programvaran till de mobila enheterna ska hanteras centralt.

När polisen själva nämner några av de mest avskyvärda brotten brukar så kallade åldringsbrott nästan alltid nämnas.

Utöver det riskerar ingen brukare att ligga ensam och hjälplös i flera dagar utan att det uppmärksammas eftersom det är lätt att se om och när hemtjänsten har varit på plats.

En digitaliserad hemtjänst förhindrar också att nycklar kommer på drift och ökar därmed tryggheten och säkerheten för såväl brukare som personal. Främst för att enbart behörig hemtjänstpersonal har tillgång till brukarens bostad.

En lönsam investering  

Nyckelfri hemtjänst är helt enkelt ett steg mot en professionell och trygg hemtjänst. Initialt innebär införandet och installationen av systemet en relativt stor utgift för kommunerna, men i det långa loppet är det en lönsam investering. Nyckelfri hemtjänst är i mångt och mycket en brottsförebyggande åtgärd för att skydda våra brottsutsatta äldre medborgare, med följdeffekten att våra äldre kommer att kunna uppleva en ökad trygghet i sina egna bostäder. 

Därför anser jag att regeringen ska utreda möjligheten att införa någon form av stimulansbidrag till de kommuner som väljer att införa detta system.

Nämnda personer

Carina Ståhl Herrstedt

Riksdagsledamot (SD)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00