SD: Nyckelfri hemtjänst kan förhindra brott mot åldringar

DEBATT. För att säkerställa tryggheten för våra äldre vill Carina Ståhl Herrstedt (SD) att regeringen inför ett statligt öronmärkt bidrag för att få fler kommuner att installera nyckelfria lås.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om äldre som blir utsatta för stölder, rån och överfall i sina egna hem. För att säkerställa tryggheten för våra äldre anser jag att regeringen bör införa ett statligt öronmärkt bidrag för att stimulera fler kommuner att installera nyckelfria lås.

När polisen själva nämner några av de mest avskyvärda brotten brukar så kallade åldringsbrott nästan alltid nämnas, oavsett om de sker i offentliga miljöer eller i hemmet. Ett sätt att förbygga de brott som sker i hemmet är att införa nyckelfri hemtjänst.

Förenklat beskrivet skulle det i praktiken innebära att hemtjänstpersonalen vid ankomst till brukaren, med hjälp av mobiltelefonen, verifierar sin identitet via inloggning med användarnamn och en personlig kod. Inloggningen sker via blåtand mellan mobiltelefonen och låsenheten, vilket gör att låset till bostaden går upp.

Login