Nationellt råd ska lösa kompetensbrist inom vården

KOMPETENSBRIST. Socialstyrelsen får nu i uppdrag av regeringen att skapa ett nationellt vårdkompetensråd som ska effektivisera kompetensförsörjningen inom vården, berättar statsråden Lena Hallengren (S) och Matilda Ernkrans (S) på en pressträff.  

Foto: Regeringskansliet/Kristian Pohl
"Vi hoppas att det ska kunna åstadkomma en bättre samverkan mellan huvudmän och lärosäten". Foto: Altinget

En nationell samordning vad gäller långsiktig planering av personal- och kompetensförsörjning inom vården införs (Under 2019).

Punkt 62 i januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centern

Uppdraget, som är ett resultat av januariavtalet, innebär att Socialstyrelsen tillsammans med Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ska upprätta ett nationellt råd. Rådet ska långsiktigt arbeta för att effektivisera kompetensförsörjningen av personal inom vården.

– Vi hoppas att det ska kunna åstadkomma en bättre samverkan mellan huvudmän och lärosäten, för det krävs en samverkan i en så viktig sektor med så många legitimerade yrken, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid pressträffen tillsammans med Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Till en början ska rådet fokusera på yrken som kräver högskoleutbildning men ska till år 2021 presentera förslag på hur rådet ska kunna omfatta fler yrkesgrupper, exempelvis undersköterskor och specialistundersköterskor.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00