Debatt

”Myndigheternas arbete mot mäns våld mot kvinnor kan förbättras”

DEBATT. Det är framför allt regeringsuppdrag som styr hur myndigheter bidrar till genomförandet av strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Regeringen behöver fortsätta styra med regeringsuppdrag, skriver Statskontorets utredare.

"En viktig slutsats i vår rapport är att kunskapskedjan inom området mäns våld mot kvinnor behöver fungera bättre."
"En viktig slutsats i vår rapport är att kunskapskedjan inom området mäns våld mot kvinnor behöver fungera bättre."Foto: Moran/Unsplash
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande problem som får stora konsekvenser framför allt för enskilda individer men också för samhället i stort. Regeringen lanserade 2017 den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. I strategin lyfts särskilt vikten av förebyggande insatser fram. Men betoning finns också på starkare skydd till våldsutsatta kvinnor och barn, en effektivare brottsbekämpning samt förbättrad kunskap- och metodutveckling.

Statskontoret har på uppdrag av regeringen följt upp och analyserat myndigheternas arbete med strategin. I uppdraget har bland annat ingått att kartlägga centrala myndigheters arbete med strategin, samt analysera hur arbetet kan effektiviseras och hur samverkan och styrning kan utvecklas framöver.

Många insatser görs på området

Sammantaget bedömer Statskontoret att den nationella strategin och de regeringsuppdrag som myndigheterna fått inom området har bidragit till att myndigheterna är mer aktiva och samverkar i större utsträckning. Men vi bedömer även att det finns utrymme att förbättra arbetet och samverkan ytterligare.

Stärk kunskapskedjan

En viktig slutsats i vår rapport är att kunskapskedjan inom området mäns våld mot kvinnor behöver fungera bättre. Många myndigheter arbetar med att ta fram och sprida kunskap inom området, men vi bedömer att det trots det råder brist på utvärderade metoder och arbetssätt för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Det behövs också bättre insatser för att den kunskap som finns verkligen ska komma till praktisk användning hos yrkesverksamma inom framför allt kommuner och regioner.

Ett annat förslag är att Jämställdhetsmyndigheten – och även Brottsförebyggande rådet (Brå) och Polismyndigheten – får i uppdrag att ta fram utvärderade metoder och arbetssätt för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Vi föreslår också att Socialstyrelsen får i uppdrag att se över hur myndigheter kan verka för att regioner och kommuner förbättrar sina insatser till våldsutövare, bland annat genom att tillvarata Kriminalvårdens återfallsförebyggande arbete.

Länsstyrelserna har överlag goda förutsättningar att nå ut till kommunernas socialtjänst, men de beskriver att det är svårare att nå ut till hälso- och sjukvården och framför allt till skolan som är en viktig aktör när det gäller förebyggande mot våld.

Utredare
Statskontoret

Vi lämnar också förslag på hur kunskapen ska komma till mer praktisk användning, bland annat genom att regeringen i framtida uppdrag bör vara tydlig med vilken myndighet som ska verka för att kunskapen implementeras i berörda verksamheter. Vi föreslår också att länsstyrelserna bör fokusera mer på att stödja kommuner och regioner att införa och använda den kunskap som finns.

Fortsätt styr med uppdrag

Vi har kunnat konstatera att det framför allt är regeringsuppdrag som styr hur myndigheterna bidrar till genomförandet av strategin och vi bedömer att regeringen behöver fortsätta att styra med regeringsuppdrag.

Ett annat förslag är att regeringen använder Jämställdhetsmyndigheten mer i genomförandet av strategin, exempelvis för att få underlag om vilka kunskapsluckor som finns inom området och när samverkan mellan myndigheter kan effektivisera arbetet.

Ibland behöver myndigheter lösa problem gemensamt. Vi föreslår därför att regeringen ställer krav på samverkan i de regeringsuppdrag där det är aktuellt.

Stärk länsstyrelsernas arbete

Statskontoret bedömer att länsstyrelserna har fått goda förutsättningar för att verka för att strategin ska få genomslag i länen, i form av resurser och annan styrning. Länsstyrelserna har överlag goda förutsättningar att nå ut till kommunernas socialtjänst, men de beskriver att det är svårare att nå ut till hälso- och sjukvården och framför allt till skolan som är en viktig aktör när det gäller förebyggande mot våld.

För att effektivisera länsstyrelsernas arbete föreslår vi att varje länsstyrelse förbättrar den interna samordningen mellan sina förebyggande uppdrag, till exempel genom att erbjuda gemensamt stöd till kommuner och regioner. Vi föreslår också att länsstyrelserna riktar sig mer till ledningsnivå i kommuner och regioner för att yrkesverksamma ska få bättre stöd och möjlighet att arbeta med frågorna.

Prioritera utvärdering av metoder

Sammantaget handlar strategin till stor del om att skifta fokus mot att bli bättre på att förhindra våldet innan det uppstår. För att lyckas med det behöver vi veta vilka förebyggande metoder och arbetssätt som fungerar och samtidigt utveckla arbetet med att implementera kunskap i de verksamheter som möter våldsutsatta och våldsutövare. Då får vi bättre verktyg för att stoppa våldet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00