Medicin mot överdos kan delas ut till missbrukare

MISSBRUK. Regeringen vill att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten överväger om missbrukare ska få egen tillgång till ett läkemedel som motverkar andningsstopp vid överdos. Skånepolitikern Anders Åkesson (MP) tycker att regeringen tar tidsödande omvägar för en åtgärd som räddar liv.

Johanna Alskog

Siffrorna över narkotikadödligheten i Sverige är ingen munter läsning och utvecklingen har länge gått åt fel håll. Extra hög är dödligheten bland heroinmissbrukare. Den här utvecklingen vill regeringen nu få bukt med och har gett Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för att motverka "narkotikarelaterad dödlighet".

Bland de åtgärder som sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill att myndigheterna ska överväga är att Sverige ska följa WHO:s rekommendationer om att ge missbrukare ökad tillgång till preparatet naloxon. Naloxon ges i dag av sjukvårdspersonal genom en injektion vid en opiatöverdos, men kan även enkelt ges i form av nässprej som missbrukaren bär med sig.

Det här är precis rätt väg, enligt landstingspolitikern Anders Åkesson, regionråd i Region Skåne. Men han önskar att regeringen inte valde att ta en onödig omväg via myndigheterna, eftersom Skåne redan håller på att starta ett naloxon-projekt. Ett liknande arbete pågår i Stockholm.

– Det vore klokare att ge ett nationellt uppdrag till oss. Man vet att det här är en metod som räddar liv, då behöver man inte ta vägen via Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Det tar bara onödigt lång tid innan det är implementerat hos landstingen, säger Anders Åkesson och tillägger att det nog är dags för Region Skåne att åka till Stockholm och uppvakta Gabriel Wikström.

Tidsödande regelverk

I Norge, i Danmark och i USA har man prövat att ge missbrukare enklare tillgång till naloxon genom nässprej. Region Skåne hade hoppats att vara igång med projektet redan nu, men lagar och regler visade sig vara besvärligare än väntat. Naloxon är inte godkänt av Läkemedelsverket och Region Skåne måste därför lämna in en ansökan om en klinisk prövning vilket är en omfattande process.

– Vi trodde vi skulle ha varit igång vid halvårsskiftet. Jag tycker det är ett typiskt utslag av hur man ser på missbruksvård i Sverige. Det finns en ständig saktfärdighet och oro hos de nationella myndigheterna kring hur saker ska tas emot politiskt, säger Anders Åkesson och tar som exempel hur mycket lättare det har varit att börja använda naloxonspray inom den danska missbruksvården.

Oklar tidsplan för nationell läkemedelslista

Metadon och andra läkemedel ligger bakom många av de narkotikarelaterade dödsfallen. Genom en nationell läkemedelslista skulle kontrollen över hur mycket läkemedel som skrivs ut till en och samma person bli bättre, men arbetet med att ta fram ett förslag på en sådan lista, med de lagändringar som skulle krävas, har visat sig vara något besvärligare än regeringen först hade hoppats.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström sade i våras att han hoppades att ett förslag skulle kunna presenteras under år 2016. I uppdraget till Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten står inte mer än att arbetet med att ta fram en departementspromemoria pågår och att: "Målsättningen med en samlad läkemedelslista är att förskrivare och farmaceuter ska ges tillgång till aktuella och korrekta uppgifter om en patients läkemedel för att på så sätt stärka patientsäkerheten."

Senast den 30 april ska de två myndigheterna lämna ett förslag till regeringen på en åtgärdsplan för ett nationellt utvecklingsarbete för att motverka narkotikarelaterad dödlighet .


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00