Debatt

Livsmedelsföretagen: Snusexportförbudet är folkhälsopolitiskt fel

DEBATT. Snusexportförbudet innebär inte bara att Sverige går miste om en potentiellt enorm marknad, utan även en möjlighet till en bättre hälsa för övriga européer. Det skriver Rasmus Bäckström, Livsmedelsföretagen.

Rasmus Bäckström, exportansvarig Livsmedelsföretagen
Rasmus Bäckström, exportansvarig LivsmedelsföretagenFoto: Livsmedelsföretagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Rasmus Bäckström
exportansvarig Livsmedelsföretagen

Svenska regeringen ger upp möjligheten till export för åtskilliga miljarder – i strid med riksdagens uppfattning!

Att underlätta för handel – export och import – är en nödvändig och prioriterad uppgift för regeringen. Tyvärr är det så att den svenska regeringen medvetet och avsiktligt undviker att avskaffa det enskilt största handelshindret som finns inom vår bransch. EU har förbud mot snus, medan alla andra produkter med tobak eller nikotin är tillåtna i alla EU-länder. På grund av detta förbud som infördes innan Sverige blev medlem i EU, har Sverige ett fördragsfäst undantag. Huruvida förbudet är diskriminerande ska nu avgöras i EU-domstolen. Förhandlingar sker i veckan och utfallet väntas lagom till riksdagsvalet i september.

Enligt handelsminister Ann Linde skulle detta undantag riskeras om Sverige agerar för avskaffat snusförbud. Men om förbudet försvinner finns inte längre någon anledning att ha ett undantag, eftersom själva grundproblemet då är undanröjt.

Utestängs från stor marknad

Nu skulle snusexport till EU inte bara innebära en förbättring för svenska företag och svenska jobb, utan också möjliggöra en bättre hälsa för övriga européer.

Regeringens livsmedelsstrategi bygger på den breda politiska överenskommelse som slöts mellan sju riksdagspartier för ett år sedan. Ett ytterligare steg är den exportsatsning som regeringen presenterade under förra året och som bland annat innebär ökade satsningar på prioriterade marknader. Den ambitionen står vi från Livsmedelsföretagen bakom, och just för att vikten av export poängteras är det svårt att inte bli besviken.

I Sverige regleras snus som ett livsmedel, och ett av målen i den nationella livsmedelsstrategin är att öka livsmedelsexporten. Varje år exporterar Sverige snus till Norge till ett värde av cirka 2 miljarder kronor. Dagligrökningen i Norge har halverats det senaste decenniet samtidigt som snusandet fördubblats. På grund av EU:s snusexportförbud får svenska snustillverkare inte exportera snus till övriga EU, och därmed stängs man ute från en potentiellt enorm marknad.

Bättre hälsa med snusexport

Nu skulle snusexport till EU inte bara innebära en förbättring för svenska företag och svenska jobb, utan också möjliggöra en bättre hälsa för övriga européer. Svenskar över 18 år använder tobak lika mycket som genomsnittet i EU, men rökningen är överlägset lägst i Sverige. Det är också så att svenska män i lägst utsträckning drabbas av rökrelaterade sjukdomar som lungcancer och KOL. Det är otvetydigt så att förekomsten av snus på en marknad leder till lägre andel rökare bland befolkningen.

Visst går det att hävda att snus inte är någon hälsoprodukt, men det kan nog inte heller sägas om JAS-plan eller Absolut vodka, som är två andra produkter som ger exportinkomster. Visst kan snus ses som kontroversiellt, men så länge cigaretter är tillåtna i hela inre marknaden är förbudet uppenbart diskriminerande och oproportionerligt. Den svenska regeringens passivitet i det aktuella fallet är helt unik.

Handelshinder måste avskaffas

Om Sverige ska kunna öka sin livsmedelsexport från nuvarande 50 miljarder kronor till det dubbla, krävs det att handelshinder avskaffas. Våra myndigheter Jordbruksverket och Livsmedelsverket jobbar nu hårt med att lösa upp byråkratiska knutar när det gäller de olika typer av godkännande och tillstånd som krävs för att få exportera livsmedel till länder utanför EU. Det är en välkommen utveckling, som förbleknar i jämförelse med politikens oförmåga att se de möjligheter som finns på närmare håll och där potentialen är så mycket större.

Snusexportförbudet är principiellt fel. Snusexportförbudet är folkhälsopolitiskt fel. Att inte ens våga ha en uppfattning är långsiktigt förödande för en frihandelsberoende nation.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00