Om  
Lina Nordquist
Anna Nilsson Vindefjärd

Lina Nordquist får Forska Sveriges politikerpris

Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist tilldelas Forska Sveriges politikerutmärkelse för 2023.

Liberalen Lina Nordquist är årets mottagare av Forska Sveriges politikerpris.
Liberalen Lina Nordquist är årets mottagare av Forska Sveriges politikerpris.Foto: Liberalerna
Axel Hyttnäs Telin

Barbro Westerholm, Jan Björklund och Acko Ankarberg Johansson har alla fått priset. Men i år är det Lina Nordquist, Liberalernas gruppledare och sjukvårdspolitiska talesperson, som tilldelas Forska Sveriges politikerutmärkelse.

– Jag är såklart jätteglad och hedrad. Men jag förmodar att jag inte får det här priset för att de tänker att jag ska gå i pension. Avsikten måste ju vara att jag ska fortsätta göra mig förtjänt av den, så det är det allra viktigaste, säger hon till Dagens Medicin.

Lina Nordquist är i grunden apotekare och docent i fysiologi. Hon får frågan om det behövs fler med forskarbakgrund i politiken och svarar att det viktigaste hon tar med sig är ett ”metodiskt och analytiskt sätt att tänka på”.

– Sedan behövs det såklart mycket av det här i svensk politik, men jag tror inte nödvändigtvis att man måste vara forskare själv för att ha det här tankesättet.

”Kopplar ihop områden”

Forska Sverige lyfter särskilt Nordquists sätt att använda ett systemperspektiv i sitt arbete med att förbättra vården.

– Politikerna leds ofta till att ”hålla sig till sina områden”. Där är Lina Nordquist en förebild som kopplar ihop flera områden och bidrar med systemtänk. Det vill vi uppmärksamma, säger generalsekreteraren Anna Nilsson Vindefjärd i ett pressmeddelande.

Stiftelsen har nyligen också delat ut 2023 års forskarutmärkelse till Lars Lannfelt som forskat om orsakerna bakom Alzheimers sjukdom. Årets hedersutmärkelse gick till Bernt Eric Uhlin, professor i medicinsk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Nämnda personer

Lina Nordquist

Förste vice partiordförande (L), gruppledare i riksdagen, social- och sjukvårdspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil. dr. fysiologi (Uppsala uni. 2007)

Anna Nilsson Vindefjärd

Generalsekreterare stiftelsen Forska Sverige
Doktor i medicinsk innovationskunskap Karolinska Institutet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024