Kommunalt veto om sprututbyte på väg bort

SMITTSKYDD. Regeringen vill ta bort kommunernas möjlighet att stoppa landstingen från att införa sprututbytesprogram och planerar att skicka ut ett lagförslag på remiss under hösten. Ett förslag som splittrar de borgerliga partierna.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har tröttnat på att kommunerna stoppar landstingen att införa sprutbytesprogram.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har tröttnat på att kommunerna stoppar landstingen att införa sprutbytesprogram.Foto: Foto: Altinget
Johanna Alskog

Kommunerna obstruerar för mycket när landstingen vill införa sprututbytesprogram. Det anser sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) som under hösten kommer att skicka ut ett lagförslag på remiss om att stryka det kommunala vetot i lagen om utbyte av sprutor och kanyler, rapporterar Eskilstuna-Kuriren. Införandet av sprututbytesprogram är en smittskyddsfråga som landstingen ska avgöra på egen hand, enligt Wikströms uppfattning.

Beskedet tas emot med blandade reaktioner från ledamöterna i socialutskottet, men Gabriel Wikström och regeringen borde ha förutsättningar att tråckla förslaget genom riksdagen.

Vänsterpartiets Karin Rågsjö är odelat positiv till regeringens planer.

– Det är väldigt bra. Vi har drivit frågan väldigt länge. Det är en hälsofråga och en jämlikhetsfråga. I andra hälsofrågor tillåter man inte kommunerna avgöra och fatta beslut utifrån känslor, i stället för vetenskap, säger hon till Altinget.

Kommunala självstyret känsligt

Det är för mycket politiserad filosofi i kommunal missbruksvård.

Finn Bengtsson (M) om att landstingen borde ha hela ansvaret för beroendevården.

Moderaternas Finn Bengtsson säger att han personligen är positiv till sprututbytesprogram och att det är en smittskyddsfråga i första hand, inte en fråga om narkotikapolitik. Däremot är hans eget parti fortfarande mycket tvehågset inställt till sprututbyten, en hållning som Bengtsson dock räknar med snart kommer att ändras och anpassas efter de medicinska rönen som visar att sprututbyte har effekt.

Men Finn Bengtsson är ändå tveksam till om det är rätt väg att gå att tvinga kommunerna, genom att stryka vetot.

– Det kommunala självstyret är en känslig fråga. Om man tvingar kommunerna, kan de alltid obstruera på olika sätt, säger han.

Han uppmanar i stället regeringen och Gabriel Wikström att damma av Gerhard Larssons stora missbruksutredning (SOU 2011:35) som gjordes under socialminister Göran Hägglunds (KD) tid, en utredning som förespråkar att ansvaret för missbruksvården helt läggs på landstingen.

– Det är en utredning med många bra förslag, men som Göran Hägglund inte klarade av att genomföra, säger Finn Bengtsson och påpekar att genomför man idén om att ge landstingen ansvaret för beroendevården – då blir det kommunala vetot vid sprututbytesprogram automatiskt en icke-fråga.

– Gör om, gör rätt, säger Finn Bengtsson.

M och V eniga om utredning

Även Karin Rågsjö vill se att regeringen plockar fram Gerhard Larssons utredning. Den innehåller många bra förslag och missbruksvården är i behov av en radikal förändring, enligt henne.

Kristdemokraternas Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet, konstaterar att hennes parti fortfarande velar kring själva grundfrågan: för eller emot sprututbytesprogram.

– Nu är vi för sprututbyten, men frågan ska upp om några veckor vid vårt riksting. Men partistyrelsens uppfattning är att vi ska hålla fast vid den hållning vi har, säger Emma Henriksson, men ber att få passa på frågan om det kommunala vetot.

C och FP ska rösta om veto

Centerpartiet kommer vid sin stämma i slutet av september att ta ställning till en motion om just att skrota det kommunala vetot vid införandet av sprututbytesprogram. Partistyrelsen stödjer motionen. Därmed borde regeringen alltså ha goda chanser att få ihop en majoritet – med minst S, MP, V och C – för sitt förslag i riksdagen.

Även Folkpartiet ska ta ställning till ett förslag om att stryka vetot vid sitt landsmöte i november, berättar Barbro Westerholm, ledamot i socialutskottet.

– Jag skulle bli ytterst förvånad om det inte gå igenom, säger hon och fortsätter:

– Det handlar ju om att rädda människor från allvarlig sjukdom. Dessutom, den som är smittad av hiv eller hepatit c kostar samhället mycket skattepengar. Så det handlar också om att se till att skattepengar hamnar rätt. Sprututbytesprogram är win-win.

Ta bort vetot steg ett

Westerholm är däremot skeptisk till att välja den väg som Finn Bengtsson föreslår, att gå via och Missbruksutredningens förslag att reformera hela beroendevården och ge landstingen ensamt ansvar.

– Det är ju någonting jag som läkare också skulle vilja. Men remissvaren på utredningen spretade åt olika håll. Jag förstår att varken Alliansen eller nuvarande regeringen vågar sig på den stora förändringen. I stället får man nu ta bort det kommunala vetot mot sprututbytesprogram, säger hon.

Altinget har ännu inte lyckats nå Sverigedemokraterna.

Nämnda personer

Finn Bengtsson

Professor vid Linköpings universitet, överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping
Medicine doktor i kirurgi (Lunds uni., 1987)

Karin Rågsjö

Riksdagsledamot (V), sjukvårdspolitisk talesperson
Socionom (Stockholms uni. 1978)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00