Debatt

KD-politiker: Minska smittspridningen – ta bort trängselskatten

DEBATT. Trängsel på bussarna under de senaste dagarna har definitivt ökat risken för smittspridning av covid-19. Att tillfälligt ta bort trängselskatten skulle avlasta kollektivtrafiken, skriver Hans Eklind och Anna Lipinska från Kristdemokraterna.

Foto: Helena Landstedt/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Hans Eklind (KD)
Riksdagsledamot
Anna Lipinska (KD)
Kommunalråd, Värmdö
 

Sverige och världen befinner sig i den djupaste krisen sedan andra världskriget. Fienden den här gången är coronaviruset. I en raketfart byggs intensivvårdsplatser ut runt om i landet, det tillverkas respiratorer och bristen på skyddsutrustning för vårdpersonal är påtaglig. Dagligen läser vi om brist på sjukvårdspersonal.

Kreativiteten sätts på sin spets när man blixtsnabbt skolar om yrkeskategorier såsom flygvärdinnor till sjukbiträden. Personalen jobbar omänskligt långa pass i en arbetsmiljö som vi bara för några veckor sedan aldrig hade accepterat. Vår frihet som vi hittills har tagit för given begränsas.

Våra äldre och mest sköra står inför ett faktum att för att överleva måste de på, en just nu, obestämd tid hållas isolerade. Många av dem saknar helt och hållet en mänsklig kontakt under sin ofrivilliga karantän. Alla ansträngningar handlar om att minska smittspridningen och garantera en fungerande vård.

Neddragna turer

Myndigheter har kommit med nya direktiv om att begränsa offentliga sammankomster till max 50 personer. Vi avråds att resa under påsken. Vi uppmanas att jobba hemifrån. Boende i Stockholm och dess kranskommuner har kunnat vittna om ett kaos som rapporterats om på bussarna runt om i länet den senaste veckan.

Alla ansträngningar handlar om att minska smittspridningen och garantera en fungerande vård.

Hans Eklind och Anna Lipinska
Kristdemokraterna

Neddragna turer med anledning av Corona utbredningen och sjukskrivna busschaufförer anges som anledning till förändrade bussturer. Det finns flera rapporter om knökfulla och överfulla bussar som lämnade busshållplatser utan att passagerare kom med.

Avlasta kollektivtrafiken

Alla kan inte arbeta hemifrån. Trängsel på bussarna under de senaste dagarna har definitivt ökat risk för smittspridning av covid-19. Inte minst finns det en ökad risk för att vårdpersonal blir smittad till följd av detta.

Även om SL lovar förstärka bussturer kommer det vara en svår ekvation framöver då fler blir sjukskrivna till följd av corona. Enligt Anders Tegnell är det väldigt högt tryck på intensivvårdsavdelningar (IVA), framförallt i Stockholmstrakten.

Det kommer hela tiden in många nya patienter och ganska få som skrivs ut. Samtliga regioner jobbar nu i stabs- eller förstärkningsläge. Det gäller nu att politiken kan underlätta för de som kan att ta bilen till jobbet i stället. Att tillfälligt ta bort trängselskatten skulle avlasta kollektivtrafiken och är i linje med rekommendationen att hålla avstånd.

Ta bilen till arbetet

Vi lever nu i en extraordinär tid och extraordinära åtgärder måste tas fram. Vi behöver prioritera rätt. I detta utsatta läge bör vi underlätta för människor att ta bilen till arbetet. Ta bort trängselskatten nu.

Nämnda personer

Hans Eklind

Ekonomisk-politisk talesperson (KD), riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen
Teologie magisterexamen

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00