Ivo ska granska förlossningsvården

Tre nya myndighetsuppdrag ska öka jämlikheten i hälso- och sjukvården, bland annat via en tillsyn av förlossningsvården. ”Det här är en del i att öka den statliga styrningen av svensk sjukvård”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, statsminister Ulf Kristersson (M), sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, höll gemensam pressträff om tre nya myndighetsuppdrag. 
Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, statsminister Ulf Kristersson (M), sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, höll gemensam pressträff om tre nya myndighetsuppdrag. Foto: Pontus Lundahl/TT
Linda Berglund

Regeringen går nu vidare med flera punkter i Tidöavtalet som handlar om jämlik sjukvård genom att ta beslut om tre nya myndighetsuppdrag.

Socialstyrelsen ska under två år genomföra insatser med fokus mot sjukdomar som främst drabbar kvinnor och flickor. I Tidöavtalet nämns migrän, endometrios och klimakteriebesvär och på pressträffen lades lipödem och smärttillstånd till. 

Uppdraget innebär att utvärdera vården ur ett jämställdhetsperspektiv och ta fram kunskapsstöd och informationsinsatser. 

Socialstyrelsen ska också kartlägga vården för personer som utsatts för sexuella övergrepp och sexuellt våld och analysera om det behövs en nationell stödfunktion. 

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00