Irene Svenonius avgår – blir överdirektör

Tidigare finansmarknadsminister Max Elger (S) blir ny generaldirektör för Statens fastighetsverk. Samtidigt har Irene Svenonius (M) utsetts till överdirektör vid samma myndighet. Därmed lämnar hon rollen som regionråd i Region Stockholm efter sju år.

Foto: Moderaterna Region Stockholm
Axel Hyttnäs TelinLinda Berglund

Max Elger efterträder Ingrid Eiken i rollen som generaldirektör för Statens fastighetsverk. Eiken har varit gd sedan sex år tillbaka, men hennes förordnande har nu löpt ut.

Tidigare under torsdagen rapporterade flera medier att Irene Svenonius, oppositionsregionråd för M i Stockholm, skulle bli ny generaldirektör. Hon blir i stället överdirektör på myndigheten och lämnar därmed sina politiska uppdrag.

– Jag har lett den moderata regiongruppen i sju år, i medgång och motgång. Vi har sedan valförlusten 2022 format vår oppositionsroll och satt igång ett omfattande utvecklingsarbete av Moderaternas politik för att förtjäna ökat förtroende bland Stockholmarna 2026. Det känns nu, mitt i mandatperioden, helt rätt att lämna över ansvaret till någon annan, säger Irene Svenonius i ett pressmeddelande.

Läs också

Efterträdaren ska tas fram av den moderata  fullmäktigegruppens nomineringskommitté, med målet att hen väljs vid regionfullmäktige dem 26 mars. 

Irene Svenonius har varit omstridd i rollen som finansborgarråd, inte minst i samband med turerna kring bygget av nya Karolinska sjukhuset. I ett inlägg på Facebook utvecklar hon sitt resonemang kring avgången. 

”Var sak har sin tid, och det är nu tid för mig att lämna över ansvaret för regionmoderaterna till någon annan. Jag, som en gång hade som karriärmål att aldrig bli heltidspolitiker, har nu varit just detta i drygt sju år. Dessa år har varit oerhört lärorika, om än inte varje dag varit lätt”, skriver hon och fortsätter: 

”Arbetet i Landstingshuset har stundtals varit tufft för både mig och min familj. Men uppdraget, uppgiften, har varit viktig att genomföra och slutföra. Jag har en stark pliktkänsla, och anser att demokratin kräver att man står på sig även när det sprids osanningar som bara är ämnade att skada person och parti. Ansvaret för stockholmarnas sjukvård och kollektivtrafik, med stabila finanser kräver hårt – inte alltid helt tacksamt – arbete.”

Altinget söker Irene Svenonius.

 

 

Nämnda personer

Max Elger

Tidigare finansmarknadsminister (S)
Doktor i nationalekonomi (Handelshögskolan i Stockholm 2007)

Irene Svenonius

Oppositionsregionråd (M) Region Stockholm, regionstyrelsens andre vice ordförande, ledamot i partistyrelsen
Civilekonom med inriktning mot företags- och nationalekonomi (Växjö Högskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00