Hudcancer ökar i Sverige – nivåer nära Australiens

Trots att svenskarnas solande minskar ökar hudcancerfallen i Sverige, visar en färsk rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten. ”Det kan ta decennier att utveckla hudcancer” säger KI-professor Yvonne Brandberg.

Foto: Marcio Jose Sanchez/TT
Marie Lundahl

Enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten har Sverige bland världens högsta incidenstal för hudcancer och de fortsätter att öka. Bara Australien och Nya Zeeland har högre nivåer.

Rådande skönhetsideal

Enligt rapporten är det solens UV-strålning och att människor är i solen utan tillräckligt skydd som är den främsta orsaken. Varje år får 60 000 personer hudcancer i Sverige, och varje år dör 500 personer, trots att svenskarnas solande har minskat.

– Även om människor säger att de vill minska sin solning nu så fortsätter hudcancerfallen öka eftersom det kan ta decennier för hudcancer att utvecklas. En solbrun hud är fortfarande det rådande skönhetsidealet, säger Yvonne Brandberg, ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor, professor på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Nära kusten

Solens styrka är olika i norra och södra Sverige, och varierar med årstiderna. Enligt rapporten löper äldre och människor som bor kustnära i södra Sverige störst risk att utveckla hudcancer. Likaså är risken stor för svenskar som bor utomlands nära ekvatorn eller reser till platser med hög exponering.

Förebyggande arbete

Australien och Nya Zeeland jobbar med förebyggande insatser som även Sverige borde införa, enligt Yvonne Brandberg.

– Länderna är framförallt duktiga på att informera om vardagsexponeringen, när du reser till och från jobbet, grillar i trädgården och gör andra hushållssysslor utomhus. Sverige bör göra på liknande sätt utifrån svenska förutsättningar anpassat till flera riskgrupper som äldre och barn, säger Yvonne Brandberg.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00