Hovrätten skärper straffet för Lilla hjärtats mamma

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom för den biologiska mamman till Lilla hjärtat. Även bröderna till den avlidne flickan får ett högre skadestånd.

Josefin Lingström

I januari förra året hittades den treåriga flickan, som kallas Lilla hjärtat, död i hennes biologiska föräldrars lägenhet. Fallet väckte stor uppmärksamhet och ledde till att utredningen Lex Lilla hjärtat tillsattes av regeringen. 

De biologiska föräldrarna häktades strax efteråt. Efter en månad avled pappan i häktet till följd av sitt missbruk. Mamman dömdes i somras till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död. Domen överklagades av båda parterna.

Uppe i Hovrätten

Hovrätten har nu efter en sju dagar lång rättegång tagit ställning till moderns straffrättsliga ansvar för flickans död. Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att man kommit fram till att mamman hade det som kallas ”likgiltighetsuppsåt” till att flickan skulle dö. Brottet kan därför ses som dråp. 

Nu ändrar hovrätten tingsrättens dom och mamman döms till fängelse i åtta år för dråp. Den avlidna flickans två bröder får även ett högre skadestånd i hovrätten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00