Sjukvårdspolitisk talesperson blir ny gruppledare för L

Vice gruppledare Lina Nordquist, ledamot i socialutskottet, tar ett kliv upp och blir partiets gruppledare i riksdagen.

Foto: Tim Aro/TT
Miranda Olsson

Liberalernas tidigare gruppledare Johan Pehrson och Mats Persson har lämnat riksdagen för ministeruppdrag. Ny gruppledare blir riksdagsledamoten Lina Nordquist (L) som i april utsågs till partiets vice gruppledare. 

– Glastak behöver röjas undan. Skyddsnät ska stärkas. Tillsammans ska vi liberala ledamöter ge slit och hjärta för att vårt land ska vara friare när vi lämnar våra uppdrag, än när vi tillträdde. Det är ett fint förtroende att få leda det arbetet, säger Lina Nordquist i ett pressmeddelande.

Hon är en av de ledamöter i Liberalerna som meddelat att hon kommer rösta nej till det tiggeriförbud som enligt Tidöavtalet ska utredas.

Talesperson

Nordquist är partiets sjukvårdspolitiska talesperson och har en apotekar- och en medicine doktorsexamen från Uppsala universitet. Hon är även författare. Sedan Nordquist valdes in i riksdagen 2018 har hon suttit i socialutskottet, vilket hon kommer fortsätta med även som gruppledare.

– Riksdagen kommer vara en central arena för liberala reformambitioner denna mandatperiod. Därför är det glädjande att Liberalernas riksdagsgrupp får Lina Nordquist som gruppledare och Louise Eklund som vice gruppledare. Jag ser fram emot ett nära samarbete där vi steg för steg bidrar till att Sverige får mer frihet och flera möjligheter, säger partiledare Johan Pehrson.

Louise Eklund har varit regionråd i Skåne och valdes in i riksdagen i september.

Nämnda personer

Lina Nordquist

Förste vice partiordförande (L), gruppledare i riksdagen, social- och sjukvårdspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. dr. i fysiologi (Uppsala uni., 2007)

Louise Eklund

Riksdagsledamot (L), vice gruppledare, ledamot i partistyrelsen
fil. dr i historia

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00