Fler regioner satsar på sprututbyte i kampen mot narkotika

Majoriteten av alla regioner har nu infört program för sprututbyte och systematisk förskrivning av Naloxon, ett medel som häver överdoser av opioider. Men det finns fortfarande regioner som halkar efter.

Fyra regioner har ännu inte kommit igång med sprututbyten och tre regioner förskriver inte naxalon för att förebygga opioidöverdoser.
Fyra regioner har ännu inte kommit igång med sprututbyten och tre regioner förskriver inte naxalon för att förebygga opioidöverdoser.Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Rebecka Prahl

Skademinskande insatser, med syftet att minska skador och död som orsakas av narkotika, når allt fler i Sverige, enligt en rapport från Socialstyrelsen. 

Viktigt att personer med narkotikaproblem över hela landet kan få del av insatserna.

Lina Pastorek, samordnare för ANDTS på Socialstyrelsen

– Det är väldigt positivt att allt fler nås av skademinskande insatser. Nu är det viktigt att personer med narkotikaproblem över hela landet kan få del av insatserna. Naloxon är direkt livräddande. Med sprututbyten minskas smittsamma sjukdomar samtidigt som det är en ingång vidare till hjälp och stöd från exempelvis beroendevården, psykiatrin och socialtjänsten eller behandling för Hepatit C, säger Lina Pastorek, samordnare för ANDTS på Socialstyrelsen i en presskommentar.

Sedan 2017 har antalet regioner med sprututbytesverksamhet ökat från 8 till 17 stycken. Region Dalarna har tillstånd men har ännu inte hunnit sätta igång verksamheten. Och så finns det tre regioner som ännu inte har ansökt eller beviljats tillstånd: Regionerna Västernorrland, Gävleborg och Västmanland.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00