Finansministerns uppmaning till kommunerna KU-anmäls

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har uppmanat kommunerna att åsidosätta budgetreglerna och därmed bryta mot lagen. Det skriver riksdagsledamot Eva Lindh (S) i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har uppmanat kommuner och regioner att bryta mot lagen, anser Socialdemokraterna.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har uppmanat kommuner och regioner att bryta mot lagen, anser Socialdemokraterna.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Alskog

Socialdemokraterna kommer att anmäla finansminister Elisabeth Svantesson (M) till konstitutionsutskottet. Det skriver Eva Lindh (S), ledamot i finansutskottet, i en debattartikel i GP.

Socialdemokraterna vill att KU granskar finansministerns uttalanden vid en presskonferens i mitten av september där hon, tillsammans med SD:s Oscar Sjöstedt, ska ha uppmanat kommuner och regioner att åsidosätta budgetreglerna och gå med underskott för att klara den ekonomiska krisen. Det skulle innebära beslut som troligtvis bryter mot kommunallagen, enligt Lindh.

”Det är allvarligt att finansministern uppmanar kommuner och regioner att fatta beslut som kan strida mot kommunallagen och vi socialdemokrater kommer därför att anmäla finansministern till konstitutionsutskottet.” skriver Eva Lindh.

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Eva Lindh

Riksdagsledamot (S)
Socionomexamen (Göteborgs uni.)

Oscar Sjöstedt

Riksdagsledamot (SD), ekonomisk-politisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i nationalekonomi (Stockholms uni., 2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00