Debatt

Djurens rätt: Avveckla minkfarmerna nu

Politikerna har ett starkt stöd från befolkningen för att avveckla minkfarmerna, och det är brådskande. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi med hög smittspridning. Aveln behöver stoppas innan mars då minkfarmernas parningsarbete startar i Sverige. Det skriver Camilla Bergvall, Djurens rätt.

”Djurskyddsriskerna på minkfarmer är redan stora i de trånga gallerburarna och det är oansvarigt av politikerna att fortsätta tillåta ytterligare risker”.
”Djurskyddsriskerna på minkfarmer är redan stora i de trånga gallerburarna och det är oansvarigt av politikerna att fortsätta tillåta ytterligare risker”.Foto: Patric Söderström/TT
Camilla Bergvall
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ingen har väl undgått att minkar riskerar att smittas av coronaviruset som ligger bakom nuvarande pandemi? I vår kan situationen bli värre då avel på minkfarmer återigen tillåts. Jag uppmanar nu regeringen att skyndsamt agera innan avelssäsongen i mars. Inte minst med tanke på den stora smittspridningen bland människor just nu, i och med mutationen Omikron. Även om restriktioner släpps för människor utgör minkfarmerna fortsatt en reservoar där nya mutationer av viruset kan uppstå.

Agera i februari

Dräktiga minkar har tidigt i pandemin visat sig vara extra känsliga för SARS-CoV-2. I Nederländerna fyrdubblades den så kallade ”normala” dödligheten på en minkfarm i april 2020. En situation som skulle kunna bli verklighet i Sverige nu när avel tillåts igen.

Inte nog med att antalet minkar femdubblas när valparna föds senare i vår, de mest känsliga individerna riskerar svår sjukdom. Djurskyddsriskerna på minkfarmer är redan stora i de trånga gallerburarna och det är oansvarigt av politikerna att fortsätta tillåta ytterligare risker. Aveln behöver stoppas innan mars, när minkfarmernas parningsarbete startar i Sverige.

Det finns en god chans för politikerna att agera i februari, när en utredning med fokus på förslag om att minska smittrisker i Sveriges djurhållning presenteras av Jordbruksverket.

Smitta kan spridas från minkar

För att underlätta ytterligare har Djurens rätt lanserat en rapport på samma område med konkreta förslag om hur smittriskerna på minkfarmer kan stävjas och förhindras. Politikerna har ett starkt stöd från befolkningen för att avveckla minkfarmerna som Djurens rätt föreslår, och det är brådskande. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi med hög smittspridning. Smitta som kan spridas till och från minkar och människor.

Hittills har 14 farmer i Sverige haft bekräftad smitta hos minkarna.

Hittills har 14 farmer i Sverige haft bekräftad smitta hos minkarna. Det har inte gått att isolera dem. Nederländerna löste situationen genom att avveckla samtliga minkfarmer inför 2021. Samtidigt införde Sverige kostsamma restriktioner som skjutit fram problemet till i år. Men nu är det dags att agera.

Stöd avvecklingen

Den största minkfarmen gick i konkurs i januari, trots stöd från Jordbruksverket på över sju miljoner kronor. I stället för stöd till en konkurs, och kommande konkurser, borde regeringen prioritera att ta fram ett omställningsstöd. Stöd för att avveckla minkfarmerna så som nästan åtta av tio svenskar vill. Stöd för att slippa fortsatta restriktioner kring minkfarmer och riskerna med det. Stöd för avveckling och omställning till branscher med högre framtidstro.

Regeringen måste agera för att ställa om samhället och minska smittrisker. Att avveckla minkfarmerna är ett viktigt första steg. Djurens rätt ser fram emot kraftfulla förslag som kan leda till en hållbar avveckling av minkfarmerna. Något annat vore oansvarigt för djuren och den framtida folkhälsan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00