Apotek ska börja varna för miljöfarligt läkemedel

KORTNYTT. Apotek ska börja varna sina kunder för det miljöfarliga smärtstillande läkemedlet diklofenaks.

Alla apotek ska börja informera om diklofenaks miljöpåverkan till kunder, enligt en överenskommelse mellan medlemsföretagen i Sveriges apoteksförening. Diklofenaks är ett smärtstillande läkemedel som är svårt att bryta ner och är giftigt för fisk och andra vattenlevande organismer. Sverige har sedan år 2015 gränser för hur mycket diklofenak som får släppas ut i våra vatten.

– Apotekens kompetenta personal hjälper kunder varje dag att välja rätt receptfria läkemedel. Vi kan se att miljöpåverkan är viktigt för allt fler av apotekens kunder och branschen vill bidra till att minska läkemedels påverkan på miljö säger Johan Wallér, VD för Sveriges apoteksförening i ett pressmeddelande. 

Många landsting har redan tagit bort diklofenak från sin lista av rekommenderade läkemedel på grund av dess negativa miljöpåverkan. 

 

Forrige artikel Ordförande i riksdagens socialutskott utsedd Ordförande i riksdagens socialutskott utsedd Næste artikel Barnmorskeförbundet kan bli eget fack
KD har dundrat in på S hemmaplan

KD har dundrat in på S hemmaplan

OPINION. KD har högre förtroende än S i både sjukvårdsfrågor och äldreomsorg. Partiledaren Ebba Busch Thor tror att det är en av förklaringarna till att partiet också rusat i den allmänna opinionen.