Alla partier över spärren – SD tappar mark

När de första preliminära resultaten presenteras är alla partier över spärren. SD är fjärde största parti, efter MP, och får se sig omsprungna av S i Jimmie Åkessons hemort Sölvesborg.

Liberalerna ser ut att klara spärren. SD backar för första gången i ett EU-val.
Liberalerna ser ut att klara spärren. SD backar för första gången i ett EU-val.Foto: Henrik Montgomery, Pontus Lundahl/TT
Axel Hyttnäs TelinLouise Carlsson-ÖrningRebecka Prahl

De preliminära valresultaten börjar rulla in. Vid klockan 23 är Socialdemokraterna som väntat störst. Med 5 444 av 6 589 valdistrikt räknade har partiet 25,1 procent av rösterna. Om resultatet står sig är det första gången som S ökar i ett EU-val. Näst störst är Moderaterna, med 17,3 procent.

Det pågår en jämn kamp om tredjeplatsen mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, med 13,6 respektive 13,4 procent vardera. 

Därmed ser Isabella Lövin, tidigare klimatminister och trea på valsedeln, ut att återvända till parlamentet.

– Det känns underbart, säger hon till Altinget. 

– Jag är väldigt stolt över att fått väljarnas förtroende att komma tillbaka till parlamentet och jobba med de frågor som jag brinner för. Klimatet, havet och demokratin.

Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson säger att det tredje mandatet betyder mycket för MP.

– Det har varit tveksamt ifall vi skulle få det tredje mandatet och kunna skicka också Isabella Lövin. Men med tanke på hur mycket hon behövs känns det fantastiskt om hon kan komma in, säger hon till Altinget.

Förlorar SD-fästet

Sverigedemokraterna backar för första gången i ett EU-val. De backar också på flera håll i Skåne, enligt SVT. I Sölvesborg, där SD ofta har uppvisat starka resultat, har S gått om när 90 procent av rösterna i kommunen har räknats. 

– Vi behåller våra tre mandat och jag är så otroligt stolt över vad alla Sverigevänner runtom i Sverige har gjort de här senaste veckorna, säger Jimmie Åkesson när han håller tal på partiets valvaka. 

Resultatet är sämre än vad partiet hoppats på, säger toppnamnet Charlie Weimers som pekar på Kalla faktas avslöjande av partiets anonyma konton som en förklaring.

– Det blev för lite EU och för mycket TV4. Vi gjorde det bästa vi kunde under förutsättningarna. Men jag tror inte att vi hade kunnat göra så mycket annorlunda, säger han till Altinget. 

Vänsterpartiet har 11,1 procent, vilket är en kraftig ökning för partiet.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna har under valrörelsen balanserat på fyraprocentsspärren. Vid klockan 23 är alla över spärren – C har 7,2, KD har 5,7 och L har 4,3 procent.

– Vi kan ännu bättre. Vi ska nu självklart analysera det här och se hur vi kan ännu bättre. För vi har ännu högre ambitioner än såhär. 2029 ska vi ta två mandat, säger Johan Pehrson i ett tal på L-valvakan. 

Både C och KD tappar ett mandat var.

– Inget parti äger sina väljare och man måste vinna nytt förtroende varje gång. Hela den här våren har vi fått höra från medierna att vi varit uträknade, det är vi uppenbart inte, säger Ebba Busch (KD) till SVT.

Dystert resultat för Folklistan

Gruppen med övriga partier samlar tillsammans ihop 2,2 procent. Det innebär att Folklistan inte kommer att ta en plats i parlamentet. Partiets toppnamn Jan Emanuel får frågan om vad som nu kommer hända med Folklistan.

– Det har framtiden i sitt sköte, säger han till SVT.

Läs också

Nämnda personer

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024