Hallå där Linda Lindberg (SD) – som vill se en nationell vårdkölista

Sverigedemokraterna har gjort en rockad bland sina talespersoner och Linda Linberg är en av partiets två nya sjukvårdspolitiska talespersoner. Lindberg lämnar därmed socialförsäkringsutskottet och tar i stället plats i socialutskottet.

Linda Lindberg (SD) satt tidigare i socialförsäkringsutskottet men går nu över till socialutskottet i stället.
Linda Lindberg (SD) satt tidigare i socialförsäkringsutskottet men går nu över till socialutskottet i stället.Foto: Henrik Montgomery/TT
Marie Lundahl

Vilka sociala och hälso- och sjukvårdsområden är viktigast för SD just nu?

– Det finns väldigt många stora frågor som vi är med och driver. Samtliga frågor inom socialutskottets ansvarsområde är viktiga. Inte minst vill vi minska vårdköerna, eftersom människor måste vänta alldeles för länge i dag för att få vård. Vi vill också driva på att förbättra förutsättningarna för personalens välmående och kompetensutveckling.

– När det gäller vårdköerna har Sverigedemokraterna sedan länge ett förslag om en samordnad struktur som vi kallar vårdgarantikansli. Det går ut på att Socialstyrelsen skulle få ett samordningsansvar för en nationell vårdkölista. 

Vilka sociala och hälso- och sjukvårdsfrågor ligger dig varmast om hjärtat?

– Jag kommer först och främst att behöva förkovra mig rejält inom området och bredda mina kunskaper. Det finns många viktiga delar inom hälso- och sjukvården som behöver uppmärksammas.

– Annars ligger socialtjänstfrågorna nära för mig och är viktiga. Bland annat behöver vi få till ett tryggt och genuint stöd för utplacerade barn och unga. Vi har också stora utmaningar inom missbruksvården som behöver förbättras generellt.

Vad hoppas du på att åstadkomma där?

– Jag tycker att det viktigaste är att jobba med att lyfta hälso- och sjukvårdsfrågorna och vårt partis politik inom det området.

– Jag vill också fortsätta att jobba med att synliggöra vårt lands fantastiska hälso- och sjukvård och medvetandegöra människor om den.

Vilka politiska erfarenheter har du sedan tidigare av hälso- och sjukvårdsfrågor?

– Jag har sedan 2014 varit engagerad i lokalpolitiken i Svalöv. Där har jag suttit i både vård- och omsorgsnämnden och i socialnämnden.

– Jag tar med mig min samlade erfarenhet från lokalpolitiken och insynen i hur det fungerar i den offentliga vård- och omsorgen. Där har vi jobbat en hel del med problematiken kring bland annat delade turer och hemtjänsten.

Sverigedemokraternas andra sjukvårdspolitiska talesperson är Carina Ståhl Herrstedt som har hand om funktionsrättsfrågor och LSS.

Nämnda personer

Linda Lindberg

Riksdagsledamot (SD), gruppledare, ordförande SD-kvinnor, ledamot i partistyrelsen
Florist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00