Wiclander: Idéburet måste få göra överskott

VÄLFÄRDSUTREDNINGEN. Reepalus vinstbegränsningsregel bör inte omfatta den idéburna sektorn. Det menar Håkan Wiclander som tror att det sista ordet i frågan kommer att sägas under valet.  

Håkan Wiclander, Idéburna skolors riksförbund.
Håkan Wiclander, Idéburna skolors riksförbund.Foto: Bild: Idéburna skolors riksförbund

Förslaget om vinstbegränsning är inte ändamålsenligt med regeringens direktiv att hitta förslag som ska stödja den idéburna sektorns plats inom vård, skola och omsorg.

Håkan Wiclander
Ordförande, Idéburna Skolors Riksförbund

Friskolornas Riksförbund har sin åsikt klar angående Ilmars Reepalus omdiskuterade välfärdsutredning. Ett vinsttak skulle drabba de små och ideella skolorganisationerna och tvinga många av dem att lägga ner. En rörelsemarginal

Dokumentation

Reepalus vinstmått

Operativt kapital är rörelsetillgångar minus rörelseskulder. Med rörelsetillgångar avses balansomslutningen med avdrag för finansiella anläggningstillgångar, kortfristiga fordringar hos koncern- och intresseföretag, kortfristiga placeringar och likviditet som inte motiveras av verksamhetens behov.

Rörelseresultatet är vinsten före finansiella kostnader och bokslutsdispositioner. Det är rörelseresultatet som ska täcka ersättning för de kapitalkostnader företaget har, både till långivare (räntor) och ägare (aktieutdelningar).

Senast 24 februari ska remissvaren ha inkommit till finansdepartementet.

Länk till SOU 2016:78


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00