Debatt

Varför vill Moderaterna stänga biblioteken?

I Stockholm kommer vi fortsätta att skydda kulturen, och framförallt barnens rätt till kultur, från högerns nedskärningar. Det gör vi trots de dåliga förutsättningar som ges till kommuner och regioner av den SD-styrda regeringen. Det skriver Torun Boucher, äldre- och kulturborgarråd (V) i Stockholms stad.

Att högern inte är någon stor påhejare av offentligt finansierad kultur är ingen nyhet. ”Gärna kultur, men bara om den bär sig själv” har alltid varit borgerlig kulturpolitik i ett nötskal, vilket till stor del beror på att högern har en så otroligt snäv syn på vad kultur är, skriver debattören. 
Att högern inte är någon stor påhejare av offentligt finansierad kultur är ingen nyhet. ”Gärna kultur, men bara om den bär sig själv” har alltid varit borgerlig kulturpolitik i ett nötskal, vilket till stor del beror på att högern har en så otroligt snäv syn på vad kultur är, skriver debattören. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Torun Boucher
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Att vi i Sverige befinner oss i ett historiskt tufft ekonomiskt läge har väl inte gått någon förbi vid det här laget. Det påverkar såväl hushållens ekonomi som landets alla kommuner och regioner varav många beräknas gå med underskott nästa år, inte minst på grund av alldeles för låga statsbidrag.

I det här tuffa ekonomiska läget ser vi hur många kommuner och regioner väljer att dra ner på kulturen. Det mest omskrivna exemplet i Norrköping, där det Moderatledda styret valt att helt lägga ner kultur- och fritidskontoret för att spara pengar, är bara toppen av isberget. Nu kommer även alarmerande nyheter om att majoriteten av landets kommuner kommer att lägga besparingskrav på Kulturskolan. I Moderatledda Tingsryd kommun är det oklart om det alls kommer finnas några lärare i Kulturskolan nästa år.

Högerns syn på kultur är snäv

Att högern inte är någon stor påhejare av offentligt finansierad kultur är ingen nyhet. ”Gärna kultur, men bara om den bär sig själv” har alltid varit borgerlig kulturpolitik i ett nötskal, vilket till stor del beror på att högern har en så otroligt snäv syn på vad kultur är. För kultur innebär inte bara nöje och underhållning. Den kommunalt finansierade kulturen är inte heller bara smal ”finkultur” som partier på högerkanten ofta vill påstå.

Nej, kultur är så mycket mer än så. Kultur är alla våra bibliotek som, förutom kompetent personal och möjlighet att gratis låna och läsa böcker, erbjuder allt från sagostunder och läxhjälp till seminarieserier och språkcaféer. Kultur är alla kultur- och musikskolor som låter barn och unga få en meningsfull fritid. Kultur är givetvis också det fria kulturlivet, som utgör hela grunden för Sverige som ett kulturland i världsklass.

I Stockholm har vi valt en annan väg än i Norrköping och Tingsryd. I stället för att skära ner på kulturen har vi värnat kulturen på precis samma sätt som vi har värnat alla andra välfärdsverksamheter, eftersom vi menar att kulturen är en självklar del av välfärden.

De flesta högerpartier inom oppositionen i Stockholm har däremot skurit stora belopp på kulturen i sina budgetförslag. Om Sverigedemokraternas budget styrde skulle alla offentliga bibliotek eller hela kulturskolan behöva stänga igen i Stockholm. Och om Moderaterna fick hålla i taktpinnen skulle budgeten bara räcka till att hålla hälften av stadens bibliotek öppna. Är det verkligen en bra prioritering i ekonomiskt svåra tider?

En hjärtlös högerpolitik

För den här typen av nedskärningar, som högeroppositionen i Stockholm föreslår och som flera kommuner runt om i Sverige nu genomför, drabbar givetvis socialt och ekonomiskt utsatta barn hårdast. Barn och unga som inte har råd att gå på bio eller betala för dyra fritidsaktiviteter är de som skulle mötas av en stängd kulturskola eller ett nedlagt bibliotek om Sverigedemokraterna och Moderaterna fick bestämma i Stockholm. Det är en hjärtlös politik som på sikt orsakar mer problem än nytta.

I Stockholm kommer vi därför fortsätta att skydda kulturen, och framförallt barnens rätt till kultur, från högerns nedskärningar. Det gör vi trots de dåliga förutsättningar som ges till kommuner och regioner av den SD-styrda regeringen. Det är en prioritering som vi hoppas att fler vågar göra.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024