Var tredje elev tar inte gymnasieexamen – ”Sektorsbidrag ett första steg”

En av tre elever lyckas inte nå en gymnasieexamen, visar en sammanställning från lärarfacken. ”Ingenting händer på den här fronten”, menar Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, som pekar på att sammanställningen 2018 gav samma resultat. 

”Det har kommit likvärdighetspengar och man har olika insatser, men våra slutsatser är att det här inte räcker för det når inte fram”, menar Lärarnas riksförbund.
”Det har kommit likvärdighetspengar och man har olika insatser, men våra slutsatser är att det här inte räcker för det når inte fram”, menar Lärarnas riksförbund.Foto: Adam Ihse/TT
Rebecka Prahl

– Sifforna ser likadana ut nu fyra år senare. Ingenting händer på den här fronten, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till Altinget.

 Nu vill fackförbunden se fler reformer på området.

– Det har kommit likvärdighetspengar och man har olika insatser, men våra slutsatser är att det här inte räcker för det når inte fram. Det behövs mer genomgripande åtgärder för att komma åt detta. Kommunerna satsar olika och man gör olika. Staten måste ta huvudansvaret för finansieringen.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00